Kiállítás Galántán a zsidó közösségről

Írta: Szakál Kinga, ujszo.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Októberben új kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban. A november közepéig tartó tárlat korabeli képeslapokon és fényképeken mutatja be a régióban élő zsidó családok élettörténetét.

galántaj

Az új kiállítás mellett az állandó tárlat is megtekinthető a felújított múzeumban (forrás: ujszo.com)

A galántai régió zsidó közössége korabeli fényképeken című kiállítás első részében a diószegi zsidó családok korabeli, családi fényképeit láthatjuk. „Diószegen ma már nem élnek zsidók. Távoli rokonoktól és ismerősöktől sikerült beszerezni a fényképeket. A kiállítás az ATID Polgári Társulás és a Ponvagli Polgári Társulás tevékenységének köszönhetően, Diószeg és a Galántai Zsidó Hitközség támogatásával jött létre” – mondta Bús Katalin, a múzeum lektora. Többek közt a diószegi cukorgyár alapítóit, Kuffner Károly de Diószegh báró családját, a Pfeffer, a Wollner, a Schragge, a Büchler, a Schwitzer és más családok életét örökítik meg a képek.

A fotók mellett zsidó kegytárgyakat is kiállítottak a múzeumban. Három tárlóban az egyes zsidó ünnepek jellegzetes tárgyai láthatók. A hanuka, azaz a téli ünnep idején használták a hanukiját, a nyolcágú gyertyatartóból több darab is megtekinthető. „A kosszarvból készült sófárt, a kürtöt Újév napján fújják meg” – mondta Bús Katalin. A tárgyak további csoportja az imádkozással kapcsolatos reáliákat mutatja be, ilyenek a talit (imasál), a tfilin (imaszíjak), imakönyvek és a kipa (fejtakarók). „A tfilint reggeli imádkozásokhoz szigorú szabályokat követve teszik a kezükre. A kiállításon helyet kaptak még a Zsidó Nemzeti Alap fémperselyei Izrael turistatérképével, amelybe izraeli zarándokútra gyűjtenek” – folytatta a tárlatvezető. Az időszakos kiállításon zsidó naptárak és Hrbácsek-Noszek Magdaléna Zsidó hagyományok Galántán és környékén című könyve is megtalálható, amely év végén szlovák nyelven is megjelenik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]