Khamenei: Az USA továbbra is ellenségünk marad

Írta: Káply Mátyás/kitekinto.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hiába a nukleáris megállapodás, Khamenei ajatollah az Egyesült Államokat továbbra sem partnernek tekintiA két állam Közel-Kelet-politikája olyannyira különböző, hogy elképzelhetetlen a kooperáció.

A Ramadán utolsó napja alkalmából tett beszédében Khamenei ajatollah sürgette az iráni politikusokat, hogy vizsgálják meg a megállapodást, ellenőrizve, hogy az tiszteletben tartja-e a nemzeti érdekeket, illetve, hogy sérti-e az ország védelmi képességeit és forradalmi alapelveit.

“Ha el lesz fogadva a megállapodás, ha nem, továbbra is támogatni fogjuk barátainkat a régióban, a palesztin, jemeni, szíriai, iraki, bahreini és libanoni embereket. A megállapodás ellenére sem fog változni politikánk az arrogáns Egyesült Államok irányába”, fogalmazott a Legfőbb Vezető.

A kedden megkötött megállapodás értelmében az Irán elleni szankciókat fokozatosan fogják csökkenteni, ahogy a perzsa állam eleget tesz a megállapodásban foglaltaknak, ezzel Irán kitörhet az évtizedek óta tartó elszigeteltségből.

“Az amerikaiak azt állítják, hogy nekik sikerült elérniük, hogy Irán ne szerezhessen nukleáris fegyvert”, mondta Khamenei, majd hozzátette: “ez nem igaz. Mi már korábban kiadtunk egy fatvát (vallási rendelet – a szerk.), amely vallási alapon tiltja a nukleáris fegyvereket. Így ezeknek semmi köze a nukleáris tárgyalásokhoz.”

Khamenei ajatollah továbbá elmondta, hogy a héten lezajlott, a palesztin ügyet támogató demonstrációk, amelyeken a “halál Amerikára” és “halál Izraelre” jelszavakat skandálta a tömeg, jól bizonyítják, mit gondolnak az irániak.

[popup][/popup]