Kertész Ákos a Jewish Tribune-ban: Magyarország az antiszemitizmus úttörője

Írta: kanadaihirlap.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A torontói Jewish Tribune-nak adott interjút Kertész Ákos montreáli magyar Kossuth-díjas író, aki nyolcvanévesen kényszerült Kanadába menekülni az őt érintő antiszemita támadások miatt.

Kertész Ákos

Kertész Ákos

Daniel Smajovits cikke szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktor miniszterelnököt és Kertész Ákost idézve jelzi, hogy maga a Fidesz-KDNP kormány hergelte fel a lakosságot a Kossuth díjas író ellen, továbbá a kormány kezdeményezte az antiszemita támadásokat ellene. “Egy nyolcvan éves ember vagyok. Nem vagyok gyáva, nem tudnak könnyen megfélemlíteni. De az ellenem irányuló méreg elképesztően erős volt”–mondta a kanadai magyar író a Jewish Tribune-nak. “Abban a percben, hogy felemeltem a szavamat, mindjárt ‘mocskos zsidó’ lettem. Ezt a látszólag spontán reakciót ellenem valójában az Orbán kormány kezdeményezte”–tette hozzá.

“Magyarország vezette be a világ első antiszemita törvényeit 1920-ban. Ekkor még Hitler alig volt a láthatáron. Az antiszemitizmus nem Németországból érkezett Magyarországra. Magyarország volt az antiszemitizmus úttörője és éppen ennek az úttörő lelkesedésnek köszönhető az, hogy Magyarország csatlakozott a Harmadik Birodalomhoz, annak lojális szövetségese volt és az utolsó napokig harcolt mellette”– áll a Jewish Tribune cikkében.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]