Kerékpáros útikalauz a Mazsike kiadásában

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Új, kulturális útikönyv jelenik meg a Mazsike gondozásában Burgenlandi zsidó emlékek nyomában két keréken címmel. A praktikus útikalauzként szolgáló kötetet szeptember 4-én, a Pozsonyi Pikniken, a Mazsike standjánál mutatják be. Ugyanitt lehetőség lesz a túrák szerzőjével, Mózes Krisztiánnal is beszélgetni, tapasztalatot cserélni, no és persze dedikáltatni is. 

Burgenlandi_zsido_emlekek_nyomaban_cimlapBurgenland – mi jut eszébe Ausztria legkeletibb tartományáról? Fertő tó, Esterházy-kastély, Haydn? Burgenland az utóbbi évtizedekben nagyszerű kerékpárútjaival is hírnevet szerzett magának, nem véletlenül nevezik kerékpáros paradicsomnak is.

A terület zsidó kulturális szempontból is fontos. A  17. században az Esterházy-család birtokain alakult ki ugyanis az ún. Hétközség (németül: Siebengemeinden, héberül seva kehillot). A felvilágosult hercegek befogadták és védelemben részesítették a környék településeiről, pl. Sopronból, Bécsből elüldözött zsidókat. A következő mintegy 300 évben békés együttélés, virágzó kulturális, szellemi és gazdasági élet jellemezte az itteni közösségeket, melyeket a nemzetiszocialista hatalomátvétel semmisített meg.

A Mazsike 2014-es, nagy sikerű burgenlandi kulturális kirándulása kapcsán fogalmazódott meg az Egyesület vezetőségében egy útikönyv ötlete, amely a térség látnivalóit, különlegességeit a zsidó kulturális örökséggel ötvözve, kerékpáros szemmel mutatná be, hiszen ilyen könyv eddig még nem létezett. A tervet tett követte, most pedig örömünkre szolgál, hogy a könyv megjelenéséről adhatunk hírt.

[popup][/popup]