Képekben mutatjuk, hogyan újult meg a losonci zsinagóga

Írta: www.felvidek.ma - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A mindössze öt hónap alatt – jelentős uniós támogatásból – megújuló losonci zsinagóga multikulturális központként fog működni a jövőben.

losonci 1

(fotók: Roland Vass)

Egy éve még romos állapotban volt, ma pedig ismét régi pompájában tündököl a losonci zsinagóga, amelyet korának híres építésze, Baumhorn Lipót tervezett. Az 1926-ra elkészült, több mint 35 méter magas kupolájú, eklektikus stílusban épült zsinagógán mély nyomokat hagyott a XX. század. A kommunizmusban a hatóságok államosították, és harminc éven át műtrágyaraktárnak használták. Ezt követően sokáig üresen állt, ami még inkább felgyorsította pusztulását. A kilencvenes években ugyan új tetőt kapott, de a teljes felújításra hosszú éveket kellett várni.

losonci 2

A város vezetése tavaly év elején jelentette be, hogy mintegy 2,3 millió eurós támogatásból megkezdik a zsinagóga belső tereinek renoválását. A felújítás öt hónapot vett igénybe. A munkálatok első heteiben régészek dolgoztak a helyszínen, akik felfedeztek egy 1863-ban lezárt időkapszulát is. Ebből kiderült, hogy a jelenlegi épület helyén korábban is zsinagóga állt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]