Keleti Ágnes a legmagasabb kort megérő olimpiai bajnok a világon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mától Keleti Ágnes a legmagasabb kort megérő olimpiai bajnok a világon, egyben a harmadik legidősebb élő olimpikon.

Keleti Ágnes öt aranyérmével

Az 1921. január 9-én született ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, a vízilabdázó Tarics Sándor 2016. május 21-én bekövetkezett halála óta a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok, péntektől pedig a legmagasabb kort megérő olimpiai bajnok a világon, ugyanis Tarics Sándor 102 évet és 241 napot élt, ezt lépi át a legeredményesebb magyar tornász.

Ebből az alkalomból csütörtök délután otthonában köszöntötte Keleti Ágnest Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, illetve Wladár Sándor és Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke. Az ünnepségen ott volt Keleti Ágnes egykori klubja, az UTE (az Újpesti Dózsa elődje és utódja) képviseletében Juhász Judit, a torna szakosztály igazgatója, Tibolya Péter elnökségi tag és Tahon Róbert jogi igazgató. Megjelent továbbá Jusztin Ádám, a Makkabi VAC elnöke, a Makkabi Europe sportigazgatója. – Ági néni egy élő példakép, egy ikon. Óriási örömöt szerzett sportolóként a sikereivel, és most, 102 évesen is világcsúcsra képes, amire nem sokan. Ezért vagyunk itt, ezért köszönjük őt – mondta az MTI-nek Schmidt Ádám.

Keleti Ágnes hangsúlyozta, továbbra is minden nap tornázik, sok gyümölcsöt, illetve csokoládét eszik és szemüveg nélkül nézi a tornaközvetítéseket a világhálón, és kritikusan szemléli a gyakorlatokat.

A legmagasabb kort megérő olimpikon, vagyis olimpiai résztvevő az 1948-as ötkarikás játékokon szerepelt uruguayi vitorlásversenyző, Félix Sienra, aki 107 éves és 9 napos korában hunyt el.

[popup][/popup]