“Kelet-Európában eltorzult a holokauszt megítélése”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az auschwitzi halál- és kényszemunka-tábor felszabadításának évfordulójára emlékeznek ma világszerte a holokauszt nemzetközi emléknap alkalmából.

Efraim Zuroff

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója ebből az alkalomból azt hangsúlyozta, hogy napjaink egyik fő problémája a „holokauszt torzítása”, amely mind jobban terjed, különösen a kelet-európai posztkommunista új demokráciákban.

Ide sorolta Litvániát, Lettországot, Észtországot, Horvátországot, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát.

A The Times of Israelben megjelent blogposztjában – melyet a Magyar Szó szemlézett – rámutat, hogy ezekben az országokban nem tagadják a történteket, azonban eltitkolják vagy minimalizálni próbálják azt a jelentős szerepet, amelyet ezek az országok játszottak a zsidók tömeges meggyilkolásában. Megpróbálják kiegyenlíteni a kommunista és a náci bűnöket, így próbálják elterelni a figyelmet a saját felelőségükről.

Annak ellenére teszik ezt – hangsúlyozta -, hogy részesei a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségének (IHRA), mely leszögezi, hogy fellép nemcsak a holokauszttagadás, hanem a holokauszt tényeinek torzítása ellen is.

[popup][/popup]