John Bolton Iránt figyelmezteti

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap közleményben figyelmeztette Iránt, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet.

    A nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de teljességgel készen áll arra, hogy bárminemű támadásra válaszoljon, jöjjön ez az iráni Forradalmi Gárdától, az iráni reguláris erőktől vagy bárki mástól.

John Bolton közölte azt is, hogy az amerikai kormányzat repülőgép-hordozót és bombázó alakulatot küld a térségbe. Az Abraham Lincoln repülőgép-hordozónak az Egyesült Államok úgynevezett Középső Parancsnoksága által felügyelt közel-keleti térségbe vezénylése Bolton szerint válasz Irán “egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére”.

A közleményben Bolton hangsúlyozta: egy esetleges, az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni támadás esetén Irán “kérlelhetetlen erővel” találja magát szemben. “Ez világos és félreérthetetlen üzenet” Iránnak – fogalmazott a politikus.

A The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva internetes oldalán vasárnap éjjel azt írta: új hírszerzési információk jutottak az amerikai kormányzat birtokába. Ezek szerint Irán vagy valamelyik szövetségese előkészületeket tett, hogy támadásokat intézzen az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen a térségben, szárazföldön vagy vízen. Ezek az információk komoly aggodalmat keltettek a Fehér Házban is, és a hétvégén – a lap által szintén meg nem nevezett – magas rangú döntéshozók válságtanácskozást tartottak az új fenyegetésről. Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter ezek után adta meg jóváhagyását – vasárnap délután – az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó térségbe vezényléséhez.

A lap emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt nyilvánította a Fehér Ház külföldi terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát. A döntést Irán provokációként értékelte.

A lap emlékeztetett arra is, hogy a katari amerikai légitámaszponton B-52 Stratofortress nehézbombázók várakoznak.

Az Egyesült Államok légiereje a múlt hónapban először telepített a közel-keleti térségben F-35-ös lopakodó vadászgépeket. Ezek közül néhány éppen a múlt héten hajtott végre támadásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Az Axios hírportál információi szerint a Trump-kormányzat szerdán újabb szankciókat fog bejelenteni Irán ellen.

(MTI)

[popup][/popup]