Jobboldali aktivisták próbáltak létrehozni egy új telepet a Negevben, a rendőrség nem engedte

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

,,Ez a cionista válasz a kormányzás és a szuverenitás hiányára a beduinokkal szemben a Negevben, valamint arra, hogy a kormány a térségben illegális [beduin] épületeket kóserol ki” – áll a szervezők közleményében.

A rendőrség eltávolított mintegy 50 jobboldali aktivistát – írja az ujkelet.live –, akik mobil szerkezeteket állítottak fel Izrael déli részén, egy nagyrészt beduinok lakta területen szerda kora reggel.

A Rahat városon kívüli területet „új telepes pont a Negevben” nyilvánították, amelyet „Ma’ale Paulának” neveztek el Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion feleségéről. Ben-Gurion a Negevben élt és víziója kulcsfontosságú részévé tette a negevi zsidó letelepedést.

Több mint 100 rendőr érkezett a területre, hogy csillapítsa a feszültséget, később evakuálták az aktivistákat, és leromboltak ,,számos illegális ideiglenes építményt” – áll a rendőrség közleményében.

,,A rendőrök ésszerű időt adtak nekik arra, hogy önállóan elhagyják a területet, és miután a rendőrség utasításait nem vették figyelembe, [a rendőrök] elkezdték eltávolítani őket a területről”.

Legalább 15 fiatal zsidó férfit vettek őrizetbe rövid időre, mivel nem voltak hajlandóak elhagyni a területet.

Hajnali 4 óra körül mintegy 50 jobboldali aktivista érkezett a Beit Kama és Soval közötti területre, ahol leparkoltak egy utánfutót, és faszerkezeteket emeltek, amely közül az egyik zsinagógaként szolgált.

,,Ez egy cionista válasz a kormányzás és a szuverenitás hiányára a beduinokkal szemben a Negevben, valamint arra, hogy a kormány a térségben illegális [beduin] épületeket kóserol ki” – áll a szervezők közleményében.

Később az éjszaka folyamán több tucat beduin lakos érkezett a területre, és a rendőrség megakadályozta a helyiek és az aktivisták közötti összetűzéseket.

Az aktivistákhoz később reggel csatlakozott Itamar Ben-Gvir, Szimcha Rothman és Orit Sztrock a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Pártból, valamint a likudos Slomo Karhi.

Teljes cikk

[popup][/popup]