Jelentősen nőtt az izraeli érdeklődés az európai útlevelek és bevándorlás iránt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az európai nagykövetségek a közelmúltban arról számoltak be, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az izraeli lakosok részéről az érdeklődés európai útlevél vagy bevándorlási vízum szerzése kapcsán, jelentette a Ynet hírportál.

,,Egyesek ezt az igazságügyi reformtervhez kötik, míg mások úgy vélik, hogy az ok a magas megélhetési költségekben rejlik” – nyilatkozta egy európai küldött.

,,Egyre több izraeli család kér útlevelet, a sorok olyan mértékűre nőttek, amilyenre eddig nem volt példa. Úgy érezzük, ez már jelenséggé vált”.

A kérelmek ilyen növekedéséről számoltak be Franciaország, Hollandia, Románia, Portugália, Spanyolország, Németország, Olaszország és a balti államok nagykövetségei. Az ügyet az európai nagykövetségek közös fórumain vitatták meg Izraelben.

Az izraeli spanyol nagykövetség megerősítette, hogy az elmúlt három évben megszaporodtak a spanyol útlevél iránti kérelmek az ország új állampolgársági törvénye miatt, amely elismeri a spanyol származású zsidók jogait az inkvizíció alatti üldöztetés áldozataként. Érezhetően megnőtt a digitális nomád vízumok iránti kérelmek száma, amelyek lehetővé teszik az izraeli állampolgároknak, hogy Spanyolországban éljenek és dolgozzanak.

,,Növekszik az útlevélkérelmek száma, de nem vagyunk tisztában a mögöttes motivációkkal” – közölte a tel-avivi francia nagykövetség a Ynet kérdésére. (ujkelet.live)

[popup][/popup]