Jean Marie Le Pen nem hagyja magát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Felfüggesztette egy francia bíróság szerdán Jean-Marie Le Pennek, a francia Nemzeti Front alapítójának és tiszteletbeli elnökének indítványára a szélsőjobboldali párt jelenleg interneten és levélben folyó kongresszusát, amelynek célja a tiszteletbeli elnöki poszt megszüntetése.

le-pen

Apa és lánya – itt még egymás mellett

A rendkívüli közgyűlést a pártelnök Marine Le Pen kezdeményezte.

Egy héten belül másodszor szenvedett vereséget az FN új irányvonala miatt apjával nyílt konfliktusba került pártvezető. Múlt csütörtökön a Párizshoz közeli Nanterre bírósága formai okokra hivatkozva érvénytelenítette Jean-Marie Le Pen párttagságának felfüggesztését, és kimondta, hogy a pártalapítót megilleti a pártagsághoz és a tiszteletbeli elnöki poszthoz fűződő minden joga.

A közgyűlés június 20-án kezdődött és július 10-ig tart. Az 51 ezer tagnak a párt új alapszabályáról kell szavaznia, amelynek keretében az elnök javaslatára megszűnne a tiszteletbeli elnöki poszt. A tagoknak eddig mintegy fele küldte el a szavazatát.

A nanterre-i legfelsőbb bíróság törvénytelenek ítélte meg a levelében történő szavazást, miután az megfosztja Jean Marie Le Pent attól, hogy kifejezhesse a tagság előtt az álláspontját az őt érintő kérdésről.

“A levélben történő szavazás a jelenleg érvényben lévő alapszabályzat szerint csak a rendes közgyűlés keretében lehetséges” – hívta fel a figyelmet a bíróság. A rendkívüli szavazás kiírásával a pártelnökség megsértette az alapszabályt. Azt is kimondta a bíróság, hogy a Nemzeti Frontnak az alapszabálynak megfelelően ténylegesen is össze kell hívnia a kongresszust, de ennek határidejét nem jelölte meg.

“Az igazságszolgáltatás helyre tette a dolgokat” – mondta Jean-Marie Le Pen az I-télé hírtelevízióban. A 86 éve politikus “teljesen totalitáriusnak” nevezte lánya eljárást.

“Agressziót követett el ellenem a Nemzeti Front vezetősége, s az igazságszolgáltatás kétszer is elítélte Marine Le Pent és a pártvezetést. Gyakran szigetelődtem el már az életben, de attól még lehet igazam” – tette hozzá.

Le Pen 1972-ben alapította a pártot és közel negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, aki azóta az FN politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Le Pen nem ért egyet az irányváltással, s újabb provokációival nyílt háborút indított lánya ellen, aki ezért kizáratta a pártból.

A pártelnök a közelmúltban már nem rejtette véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától. Fegyelmit is indított apja ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Marine Le Pen május elején végül összehívta a párt végrehajtó bizottságát, amely felfüggesztette a mozgalom alapítójának tagságát, majd rendkívüli szavazást írt ki a tiszteletbeli elnöki funkció eltörléséről. A 86 éves politikus ezen döntések miatt perelte be a pártot a Párizs közeli Nanterre bíróságán, abban a városban, ahol az FN székhelye van. A felfüggesztését a bíróság múlt héten érvénytelenítette, a döntés ellen a Nemzeti Front fellebbezett.

 

[popup][/popup]