Izraeli példákra hivatkozik Novák Előd a kettős állampolgárság kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilatkozzanak az Országgyűlés tagjai arról, van-e a magyar mellett más állampolgárságuk is – sürgette keddi budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke.

Novák Előd (MTI fotó)

A politikus szerint ennek legegyszerűbb módja az volna, ha a vagyonnyilatkozati kérdőívet kibővítik egy ezzel kapcsolatos kérdéssel, majd sorolta a korábban nyilvánosságra került kettős állampolgársági ügyeket.

Már a kettős állampolgárság megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, különösen az, ha ez a tény titkos – fogalmazott Novák Előd, célnak azt nevezve, hogy “tisztán látható legyen, ki milyen kötöttségekkel rendelkezik idegen érdekek szolgálatában, valamint ki épített magának egyfajta menekülőútvonalat”.

Példaként az izraeli joggyakorlatot hozta fel, amelyben mandátumuk és kettős állampolgárságuk között kell választaniuk ilyen esetben a képviselőknek, hangsúlyozva, ehhez képest saját javaslata “már-már vállalhatatlanul mérsékelt” módon kompromisszumkereső.

A Mi Hazánk politikusának közlése szerint dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy “eltitkolta” svéd állampolgárságát Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese, “aki legutóbbi interpellációjában is Svédország érdekében szólalt fel”. (MTI)

[popup][/popup]