Izraeli Legfelsőbb Bíróság: Szabad az út a megállapodáshoz Libanonnal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egyhangúlag elutasította az izraeli legfelsőbb bíróság a Libanonnal a földközi-tengeri határokról kötött egyezményt megakadályozni próbáló beadványokat – jelentette a katonai rádió vasárnap.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság, középen Esther Hayut, a bíróság elnöke

A megállapodás elfogadása és aláírása ellen négy beadványt nyújtottak be, melyekben a “Lavi” nevű és más jobboldali szervezetek, valamint Itamár Ben Gvír jobboldali parlamenti képviselő követelte, hogy a nemzetközi egyezményt az izraeli parlamentben, a kneszetben, valamint népszavazáson erősítsék meg.

A beadványokról csütörtökön rendezett meghallgatáson azonban Esther Hayut, a legfelsőbb bíróság elnöke arra hívta fel a petíciók benyújtóinak figyelmét, hogy a nemzetközi megállapodásokról és egyezményekről rendelkező törvényben nincs olyan kötelezettség, mely szerint minden megállapodást vagy szerződést jóvá kellene hagynia a kneszetnek.

A kormány bejelentése szerint Jaír Lapid miniszterelnök jövő csütörtökön kívánja a kormány elé terjeszteni jóváhagyásra a megállapodást, és várhatóan még a november 1-re kiírt választások előtt, szerdán vagy csütörtökön ünnepélyesen aláírják azt a libanoni határ menti Nakura városban.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács a Háárec című újság honlapja szerint jelenleg a jogdíjakról szóló megállapodás megszövegezésén dolgozik a francia Total céggel, amely a földgáz kitermelését végzi az érintett tengeri földgázmezőnél. Ezt a megállapodást is szavazásra bocsátják majd a kormányban, a Libanonnal kötött egyezmény elfogadásával együtt.

Izrael nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat az északi szomszédságában található Libanonnal, a szárazföldi határt ENSZ- békefenntartók ellenőrzik tűzszüneti megállapodás alapján.

A két ország közötti vitatott tengeri határokról Izrael amerikai közvetítéssel tárgyalt a libanoni hatóságokkal. A kérdés azután nyert különös jelentőséget, hogy az izraeli szakemberek földgázmezőket fedeztek fel ebben a tengeri határövezetben. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]