Izraeli irodalom – magyar gyökerek

Írta: Politzer Maymon Krisztina/izraelinfo.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Itamár Jáoz-Keszt magyar származású izraeli költőnek és Rivka Miriam írónőnek ítélték oda az idei Brenner-díjat, jelentette be a napokban az Izraeli Írószövetség.

itamarjaozkestA Brenner-díj az egyik legrangosabb irodalmi díj Izraelben, amely a magas elismerés mellett 50 ezer sékel pénzjutalommal is jár. A díjat az Írószövetség közel 70 éve ítéli meg az alkotóknak két kategóriában: az átadás évében megjelent legjobb prózai műnek járó díjat évente, a legjobb verseskötetnek járó díjat minden harmadik éveben adják át. Idén 90 verseskötetet és közel 100 prózai művet neveztek be a díjra.

A kuratórium a prózai mű kategóriában Rivka Miriam írónőnek a Carmel kiadó gondozásában megjelent novelláskötetét választotta az év díjazottjának. „Jisuvo sel olam” (A világ benépesül) a könyv címe és egyben a kötet novelláiban szereplő kávéház neve is, ahol a történetekben vissza-visszatérő szereplők megfordulnak. Az indoklás szerint Miriam kötetét olyan alkotásként lehet jellemezni, mint „egy parány, amely az óriásit tartja össze… Különleges mű ez a mai szerzőktől eltérő stílusa révén, ami egyben azt is bizonyítja, hogy milyen speciális tehetség és tudás kell a sikeres novellaíráshoz.”

Az antológiák közül a kuratórium Itamár Jáoz-Keszt költő legújabb verseskötetét választotta, amelyet a művész a felesége halála után írt „Versek a feleségnek az egek kapujában” címmel. Döntésüket a következőkkel indokolták: „A versek, melyeket Jáoz-Keszt felesége, Hanna Jáoz professzor halála után alkotott, egyszerre hordozzák magukban az önéletrajzot, a hitet és a személyes és univerzális veszteség érzését. Keze alól lenyűgöző versek kerülnek ki, melyek személyesek is, kitárják az olvasó előtt a szerző lelkét, de egyben gondolatébresztőek is, bemutatják azt a hitet, melyet egy zsidó-ivrit-izraeli ember segítségül hívhat személyes veszteségében.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]