Izraeli eszköz segített a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és edzőjük felderítésében

Írta: Székely Ferenc - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy izraeli cég, a Maxtech biztosította a technikai eszközt a thaiföldi barlangba szorult gyerekek és edzőjük lokalizálására.

A Taiföldi mentőegység felkészül a 12 fiú és edzőjük kiszabadítására. Mae Sai, Chiang Rai tartomány, Észak-Thaiföldön (Fotó: AP)

Most, hogy hálistennek túl vagyunk a thaiföldi gyerekek kimentésén, meg lehet említeni egy apróságot, amit korábban nem láttunk sehol. Egy izraeli cég, a Maxtech volt az, amelyik felderítette a srácok tartózkodási helyét (miután egy hétig senki nem találta őket), majd biztosította a külvilág és a barlang között a távközlést, adattovábbítást és videókapcsolatot.

A csapat június 23-án ereszkedett le a barlangba, és július 2-án lokalizálta őket két brit búvár, immár az izraeli eszközök segítségével. A hegyektől és természeti akadályoktól blokkolt körzetben kis egységek láncolata (daisy-chain) tette lehetővé a kapcsolat megteremtését és fenntartását.

A cég küldötte június 25-én indult útnak Thaiföldre, és vitte magával az eszközöket, amelyek egy aktatáskában elfértek. Eközben mások arról fantáziáltak, hogy a kapcsolatteremtés akár hetekbe is kerülhet.

A Maxtech bejelentette, hogy gyors-reagálású egységet állít fel, hogy a Föld bármely pontján azonnal kommunikációs segítséget tudjanak nyújtani – feltéve persze, ha erre valaki igényt tart. (Van, aki inkább szomjan hal, csak ne kelljen Izraeltől technológiai segítséget elfogadnia.)

Forrás: Times Of Israel

 

[popup][/popup]