Izraeli adatok: Nemcsak a betegségtől, a fertőzéstől is véd a Pfizer vakcinája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Biztató hír jött vasárnap a világ legagresszívabb koronavírus-oltási kampányát folytató Izraelből: a BioNTech/Pfizer vakcinája nemcsak a COVID-19 betegséget előzi meg hatékonyan, hanem a vírus fertőzőképességét is jelentősen csökkenti az eddigi tapasztalatok alapján.

Izraelben a felnőtt lakosság több mint 82 százaléka megkapta már legalább az oltás első adagját, így az ország elsőként tud egészen tömeges adatokat prezentálni arról, hogy ez hogyan hat a fertőzések alakulására – írja a qubit.

Az egészségügyi minisztérium által összegyűjtött adatok alapján a vakcina 89 százalékban hatásos volt bármilyen típusú SARS-CoV-2-fertőzés ellen, és 94 százalékban a tüneteket okozó fertőzés ellen. Az elemzés egyelőre nem esett át peer review-n, azaz szakértő kutatók ellenőrzésén.

Az izraeli oltási kampány lényegében az mRNS-vakcinák első nagy éles tesztje. Az ígéretes eredmények a többi ország számára is reményt adnak, hogy érdemes kibekkelni a korlátozásokat az oltásig, mivel úgy tűnik, az immunizáció a vírus terjedésének megállításában is segít.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]