Izraelben háborognak, mert Oroszország nem a libanoni háborúban eltűnt katonák tankját adta vissza

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Háborognak Izraelben az 1982-es libanoni háborúban eltűnt katonák hozzátartozói, mert Oroszország ígérete ellenére nem az ő tankjukat küldte vissza Tel-Avivba

…hanem egy egészen más harckocsit – írta pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
m48

Múlt héten Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök díszünnepség keretében vette át Tel-Avivban a néhány nappal korábban, moszkvai tárgyalásain Vlagyimir Putyin orosz elnök általodaígért tankot, amelyet szíriai csapatok zsákmányoltak az első libanoni háború idején az ott harcoló izraeli katonáktól.

A harckocsi visszaszerzése azért volt különösen fontos Izrael számára, mert 1982-ben, hat nappal a háború kitörése után, a nyolc tankveszteséggel és harminc elesett katonával járó, Szultán Jákov-i csatában került három izraeli katonával együtt az ellenség kezébe. A páncélos legénységét azóta is eltűntként tartja nyilván a hadsereg.

Az amerikai Time magazin riportere azt állította, hogy élve látta a fogságba ejtett három katonát a tankjuk tetején a csata utáni damaszkuszi győzelemi parádén, és erről beszámolót közölt. Az eltűnt izraeli katonák sorsáról azóta nincsenek hírek, és szeretteik azt remélték, hogy talán a harckocsi megvizsgálásával sok év után választ kaphatnak kérdéseikre.

eltűnt katonák

A tank legénysége: Zacharia Baumel, Yehuda Katz és Zvi Feldman

Netanjahu múlt héten, a tank átvételekor kijelentette, hogy azáltal “az eltűntek családtagjainak ereklyéjük lesz a csatából, amit megtekinthetnek és megérinthetnek Izraelben, emlékezve fiaikra”.

Izraeli szakértők azonban megvizsgálták az ünnepélyes keretek között átadott, Moszkvából repülőgéppel Tel-Avivba szállított harci járművet, és megállapították, hogy az nem azonos a Szultán Jákov-i csatában zsákmányolt tankkal.

A ynetnek nyilatkozó Mihael Masz szakértő szerint az átadott tank ugyan részt vehetett az első libanoni háború nevezetes csatájában, de senki sem sérült meg benne, és a három eltűnt katona nem ebben harcolt. Egy másik szakértő szerint a visszakapott páncélos sorszáma sem egyezik, szerinte az oroszok egyszerűen nem törődtek vele, hogy melyik zsákmányolt harckocsit küldik vissza.

A miniszterelnöki hivatal válaszul közölte a lappal: nem is ígérték, hogy az eltűnt katonákét, hanem csak azt, hogy a Szultán Jákov-i csata egyik tankját kapja vissza Izrael.

 

[popup][/popup]