Izrael tavaly fegyver-eladási rekordot döntött

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael tavaly fegyvereladási rekordot könyvelt el a védelmi minisztérium kimutatása szerint – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Működésben az izraeli rakéta-elhárító Vaskupola (Forrás: flickr)

Izrael 2022-ben 12,5 milliárd dollárért (csaknem 4300 milliárd forintért) exportált fegyvereket. Az ukrajnai háború miatt az európai országokban ugrásszerűen megnőtt az izraeli fegyverek iránti kereslet, de a növekedéshez hozzájárultak az Ábrahám-egyezmény révén az Izraellel való kapcsolatokat normalizáló arab államok is. Az eladott fegyverek negyede drón volt.

A védelmi minisztérium jelentése szerint 2014 óta több mint kétszeresére nőtt, és csak az elmúlt három évben ötven százalékkal ugrott meg a fegyverek eladása.

A külföldi hadseregekkel kötött szerződések mintegy negyede felderítő és támadó drónokról született, melyek iránt akkora a kereslet, hogy a védelmi tárca szerint még több üzlet születhetett volna, ha lennének további gyártó kapacitások.

A fegyverüzletek mintegy 30 százalékát ázsiai és csendes-óceáni országokkal, köztük Indiával és Szingapúrral kötötték, 29 százalékát európai országokkal, 24 százalékát arab országokkal, 11 százalékát az Egyesült Államokkal és Kanadával, három százalékát Afrikával, és további három százalékát Dél-Amerikával. Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Marokkó izraeli fegyverbeszerzése tavaly háromszorosára nőtt. (MTI)

[popup][/popup]