Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 – tette közzé szerdán az izraeli külügyminisztérium. Az állásfoglalás Oroszországot nem említi.

Yair Lapid külügyminiszter (Forrás: Twitter)

“Izrael osztja a nemzetközi közösség aggodalmát a kelet-ukrajnai lépésekkel és a helyzet súlyos eszkalációjával kapcsolatban” – hangsúlyozza a minisztérium Twitter-fiókjában is közzétett nyilatkozat.

“Izrael nyugalomhoz vezető diplomáciai megoldásban reménykedik, és kész segíteni, ha erre felkérik”- közölték Jeruzsálemben. A külügyminisztérium közleménye kiemeli az Ukrajnában élő izraeliek és a zsidó közösség iránti aggodalmakat is.

“Izrael kész haladéktalanul szükségleteinek megfelelő humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának, és ebben a kérdésben kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal”- olvasható a közleményben, amely ismételten a diplomáciai erőfeszítésekhez történő visszatérésre szólít fel.

A The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli lap kiemelte, hogy a külügyi tárca közleménye nem említi meg Oroszországot.

Az Ukrajna területi integritását és szuverenitását támogató nyilatkozat másfél nappal azután született meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte Ukrajna két régiójának függetlenségét. A lap szerint Jeruzsálem ajánlata a diplomáciai közvetítésre azért fontos, mert  Kijev többször kérte a múltban Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő októberi kísérletei sem vezettek eredményre.

Kijev Jeruzsálemet semleges közvetítő félnek tekinti, mert jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával is, bár Törökországot is felkérték hasonló feladatra a lap diplomáciai forrása szerint.

Jeruzsálem óvatosan foglal állást az orosz-ukrán feszültség ügyében, mert Oroszország jelentős katonai erőkkel bír Izrael északi határánál, Szíriában, és mert aggódik a nagy lélekszámú oroszországi és ukrajnai zsidó közösségekért.

Izrael fontosnak tartotta a Nyugathoz igazodást és Ukrajna támogatását. A The Jerusalem Post forrása szerint a kormányzat szerdai megbeszélésein részt vevő összes fél, köztük a miniszterelnöki hivatal, a külügyminisztérium, Avigdor Liberman pénzügyminiszter és a biztonsági szervek is egyetértettek a nyilatkozat kiadásával.

Shiri Zsuzsa/MTI

Címkék:Izrael, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]