Izrael – szabálytalan pártok, szigorú számvevőszék

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Szabálytalanságokat találtak izraeli politikusok előválasztásra költött pénzeinél

Négy párt előválasztásokra költött pénzügyeit vizsgálta az izraeli számvevőszék, és mind a négynél szabálytalanásokat talált – írta csütörtökön a Háárec című izraeli napilap.

w-israel-061513

Naftali Bennett – 3.8 milliós bírságot fizet

Az egyik legkirívóbb hibát Naftali Bennet gazdasági és kereskedelmi miniszter, a Bájt Hajehudi elnöke követte el, akiről a helyi média is közölte, hogy magánnyomozót fogadott riválisai ellen, de ennek költségeit mégsem számolta el. Később a detektív fizetését a pártra akarta hárítani, de végül a számvevőszék döntése nyomán nemcsak azt kell állnia, hanem a rá kivetett 65 ezer sékeles (3,8 millió forint) személyre szóló bírságot is.

Bennet ezen kívül nem készített számlát választási kiadásainak egy részéről, és nem jelölte meg az azokhoz felhasznált pénzek eredetét. Pártjában az előválasztáson induló politikusok fele követett el pénzügyi szabálytalanságokat a jelentés szerint.

Dani Danonnak, a Likud egyik miniszterhelyettesének 20 ezer sékeles (1,1 millió forint), Móse Feiglin Likud-képviselőnek pedig 18 ezer sékeles (1,05 millió forint) büntetést kell fizetnie, mert ők sem vezették megfelelően pénzügyi kimutatásaikat.

A Likud harmadának, a munkapárti és Merec-politikusok ötödének könyvelésében talált hibákat a számvevőszék. A Munkapárt 83 indulója közül 14-nek kell bírsággal fizetnie hibájáért, köztük Amír Perec környezetvédelmi miniszternek is, aki közben már rég elhagyta a szervezetet, és Cipi Livni Tnua (Mozgalom) nevű pártjában politizál.

A Merec párt 17 induló politikusa közül hármat bírságoltak meg, egyiküket azért, mert nem is nyújtotta be a számvevőszéknek a kimutatást választási költségeiről és azok forrásairól.

[popup][/popup]