Izrael: közel a kijárási tilalomhoz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tilos a parkok, a tengerpart látogatása. Az oktatási intézmények, a szórakoztató egységek, az éttermek, kávézók, az edzőtermek, sőt, a lottózók, a közkönyvtárak is zárva tartanak.  

Az imádkozók a Siratófalnál is betartják a z előírt távolságot (fotó: Emmanuel DUNAND / AFP)

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök csütörtök este negyed tízkor huszonnégy órán belül másodszor fordult felhívással Izrael lakosságához – tudósít az Izraeli hírlevél.

A kialakult vészhelyzet ismertetése és a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában dolgozó gyógyító személyzet dícsérete után rátért üzenete lényegére: a lakosság otthoni karanténba vonulása immár nem “ajánlás” (hámlácá – המלצה), hanem kötelező jellegű “előírás” (hánhájá – הנחיה).

A szigorított előírások egyelőre egy hétig maradnak érvényben.

A gyalogos és a közúti közlekedés korlátozását a közeli napoktól kezdve a rendőrség fogja betartatni, eddig nem részletezett büntetések kiszabásával. A közúti közlekedés csak a biztonsági és rendfenntartó erőknek, az egészségügyi szerveknek és a létfontosságú munkahelyekre igyekvő alkalmazottaknak van engedélyezve.

Netanjáhu beszámolt a nehézségekről a vírus-felismerő berendezések és lélegeztetőgépek beszerzésével kapcsolatban.

Ezután is várják a nagyközönséget az orvosi rendelők, a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok. Az élelmiszerek hazaszállítása továbbra is működik, de csak a kapuig, nem a lakásajtóig.

Az újságok továbbra is megjelennek.

Az egymástól tartott legalább kétméteres távolság betartása kötelező. Együttes sporttevékenység legfeljebb öt személy számára megengedett.

Rövid sétákat tehetünk lakóhelyünk közvetlen környékén, a kutyasétáltatást is megengedik korlátozott távolságban.

Tilos a parkok, a tengerpart látogatása. Az oktatási intézmények, a szórakoztató egységek, az éttermek, kávézók, az edzőtermek, sőt, a lottózók, a közkönyvtárak is zárva tartanak.

Jövő héttől naponta 3000 személyt lesznek képesek megvizsgálni, amely számot a közeljövőben 5000-re, majd még többre terveznek emelni – ami által viszont sokszorosára emelkedhet a felfedezett fertőzöttek száma.

Csütörtökön Izraelben 677 személyt tartottak nyilván COVID-19 vírusfertőzéssel. Egy 89 éves asszony állapota életveszélyes, két további betegé súlyos. Eddig 14 beteg gyógyult meg.

Teljes cikk

[popup][/popup]