Izrael hivatalosan is elutasította a részvételt a Párizs szervezte közel-keleti békekonferencián

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képviselői hivatalosan tudatták hétfőn Pierre Vimont francia küldöttel, hogy Izrael nem vesz részt az év végén Párizsban tartandó közel-keleti békekonferencián – jelentette az izraeli média.

French President Francois Hollande (C), United Nations Secretary General Ban Ki-moon (C-L), French Foreign minister Jean-Marc Ayrault (C-R), US Secretary of State John Kerry (4th R), European Union High Representative for Foreign Affairs, Federica Mogherini (3rd R) and officials pose for a group photo prior to an international meeting in a bid to revive the Israeli-Palestinian peace process in Paris, on June 3, 2016. France will host talks on the Israeli-Palestinian conflict that have received a chilly response from Washington, but diplomats say merely swinging the spotlight back onto the stalemate is a victory. Instead representatives of some 25 countries, as well as the United Nations, European Union and Arab League, will try and lay the ground for a fully-fledged peace conference to be held by the end of the year. / AFP PHOTO / POOL / Kamil Zihnioglu

Az előkészítő konferencia résztvevői / AFP FOTO / Kamil Zihnioglu

A Maariv című újság honlapja szerint a francia követet Jakov Nagel, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke és Jichák Molhó, a kormányfő diplomáciai tanácsadója tájékoztatta a döntésről.

Az elutasítást azzal indokolták, hogy csakis az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti közvetlen tárgyalások vezethetnek el a békéhez, és minden más csak távolabb tolná a megegyezést. A miniszterelnök irodájának közleménye szerint a francia kezdeményezés árt a békefolyamat előmozdításának, mert lehetővé teszi Mahmúd Abbász számára, hogy elkerülje az előzetes feltételek nélküli, közvetlen, kétoldalú megbeszéléseket.

“Izrael bizonyos benne, hogy Franciaország nem folytatja az izraeli állásponttal ellentétes konferencia előmozdítását, és el is várja ezt” – hangoztatja a közlemény. Netanjahu kormányfő délelőtt találkozott Voreqe Bainimara fidzsi-szigeteki miniszterelnökkel, de nem tárgyalt a békekezdeményezés előmozdítására érkezett Pierre Vimonttal.

Franciaország az idén tavasszal bejelentett konferencia-javaslatával megpróbált életet lehelni a 2014 tavaszán elakadt palesztin-izraeli békefolyamatba, s ennek érdekében június elején Izrael és a palesztinok távollétében az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és a nagyobb arab államok részvételével már megszervezett egy előzetes konferenciát a békéhez vezető indítványokról.

A tervek szerint az év végéig az érintettek, vagyis Izrael és a Palesztin Hatóság részvételével egy újabb tárgyalás követte volna a megbeszélést, amelyre a palesztinok késznek mutatkoztak elmenni. Pierre Vimontot hétfő este Abbász palesztin elnök fogadja Rámalláhban. A követ a jövő héten az Egyesült Államokba utazik a konferencia ügyéről tárgyalni.

Vasárnap egy tel-avivi konferencián Vimont hangsúlyozta, hogy Izrael részvétele a Párizs által szervezett nemzetközi konferencián a kétállami megoldás iránti elkötelezettségét bizonyítaná, és hozzátette, hogy a választások után egyezteti a leköszönő amerikai kormányzattal a Barack Obama elnök hátralévő idejében még lehetséges lépéseket.

 

[popup][/popup]