Izrael: Felbomlik a baloldali szövetség, a Munkapárt csatlakozik Netanjahu kormányához

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Munkapárt szombaton hivatalosan kérvényezte a tiszavirág életű szövetség felbontását a Mereccel ezzel lehetővé téve a Munkapártnak, hogy a Beni Gànc vezette Kék-Fehér mellett csatlakozzon Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök új kormányához.

A Munkapárt vezetője, Amir Peretz (balra) ée Nitzan Horowitz, a Merec elnöke 2020. január 13. Fotó: Twitter

Netanjahu és Gánc között még nem született megállapodás, de a pénteken kiadott közös nyilatkozat szerint utasították tárgyalócsapataikat, hogy az egységkormàny alakítására irányuló koalíciós megállapodást amilyen gyorsan lehet, véglegesítsék – írja az ujkelet.live.

A Munkapárt lépése nagy felháborodást váltott ki Nitzan Horowitz Merec-elnökből, aki szerint a Munkapárt vezetője, Amir Peretz „visszaélt több százezer szavazó bizalmával, és a Balfour utcai [miniszterelnöki rezidencia] alperes karjába rohant munkáért a egy jobboldali kormányban”.

Horowitz felszólította a Munkapárt tagjait, hogy egyesítsék erőit pártjával egy világos és határozott alternatíva alakítsára a jobboldallal szemben.

Tamar Zandberg mereces képviselő szerint Peretz „átverte a szavazóit … és az izraeli baloldal hátán lovagolva lép be egy megvetendő kormányba”.

Zandberg felszólította a munkapártos Merec Michaelit, aki többször kijelentette az elmúlt hetekben, hogy nem csatlakozik olyan kormányhoz, aminek Netanjahu áll az élén, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A Munkapárt-Geser-Merec szövetség a márciusi 2-i választásokon 7 széket nyert. Kevesebb mint egy héttel később a Geser elnöke, Orli Levi-Abekaszisz nagy megdöbbenést keltve egy Facebook-bejegyzésben bejelentette kilépését, mondván, ellenzi a Gánc vezette kisebbségi kormány alakítását [Kék-Fehér, Munkapàrt és Jiszráel Beitenu] a többnyire arab törvényhozók támogatására támaszkodó Egyesült Listával.

Peretz a szeptemberi és a márciusi választási kampány során ígéretett tett, hogy nem fog csatlakozni Netanjahu kormányához, a miniszterelnök ellen benyújtott három vádemelésre hivatkozva.

Teljes cikk

[popup][/popup]