Izrael és Lengyelország nagykövetei ismét visszatérnek székhelyükre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A zsidó kárpótlási törvény elfogadásával keletkezett szakadás után Jichák Herzog izraeli elnök hétfőn telefonon beszélt lengyel kollégájával, Andrzej Dudával.

Jichák Hercog (Forrás: Wikipedia)

A két ország miniszterelnökeivel és külügyminisztereivel egyeztetett beszélgetés során megvitatták a lengyel-izraeli kapcsolatok előmozdítását, és megállapodtak, hogy a kapcsolatok visszatérnek a normális kerékvágásba – írja az ujkelet.live.

Döntés született arról is, hogy Lengyelország új izraeli nagykövetet nevez ki, és a kijelölt izraeli nagykövet, Jákov Livne a következő napokban átadja megbízó levelét Duda elnöknek.

„Mindkét elnök reményét fejezte ki, hogy a Lengyelország és Izrael közötti jövőbeni ügyeket őszinte és nyílt párbeszéddel, valamint a kölcsönös tisztelet jegyében oldják meg” – áll Herzog hivatalának közleményében.

A zsidó állam és Varsó közötti diplomáciai kapcsolat megromlása 2018-ban a lengyel Holokauszt törvény beiktatásával kezdődött majd 2019-ben a lengyel fővárosban Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnök, az egyik izraeli sajtóban rosszul értelmezett nyilatkozatával folytatódott. A kétoldali diplomáciai kapcsolatokra újabb ütést mért a 2019 februárjában frissen kinevezett megbízott külügyminiszter, Jiszráel Katz beszólása egy televíziós nyilatkozatban, amikor azt állította: ,,a lengyelek az anyatejjel szívták magukba a antiszemitizmust“.

Majd Duda lengyel elnök lemondta a részvételét a 2020. január 23-án Jeruzsálemben, a Jad Vasemben tartott Holokauszt Világfórumon, mivel a szervezők nem tették lehetővé, hogy beszédet mondhasson a megemlékezésen, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek viszont igen.

Duda panaszára, miszerint neki is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy felszólalhasson, a Jad Vasem azt nyilatkozta: „Az Auschwitz-Birkenau haláltábor áldozatainak állampolgársága nem befolyásolja az Ötödik Holokauszt Világfórumon beszélő vezetők kiválasztását.”

[popup][/popup]