Izrael: az ukrán nagykövet távozott a biztonsági tájékoztatóról, miután Gantz „konfliktusról” beszélt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jevgen Kornicsuk Ukrajna izraeli nagykövete kisétált szerdán Beni Gantz védelmi miniszter és Jáir Lapid külügyminiszter külföldi nagyköveteknek tartott tájékoztatójáról, miután Gantz állítólag „konfliktusnak” nevezte az orosz inváziót.

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete egy sajtótájékoztatón 2022. március 7. (Fotó: Twitter-videó képernyő fotó)

Erről tudósít az ujkelet.live.

,,Gantz úr az ukrán-orosz konfliktusról kezdett beszélni, és arról, hogy megbeszéléseket folytatnak az ukrán és orosz barátokkal vagy kollégákkal” – nyilatkozta Kornicsuk a The Times of Israelnek.

„Nézze, ha a háború 42. napján, azzal a vérontással és mészárlással, amit Oroszország az ártatlan ukránok ellen hajtott végre, még mindig konfliktusnak nevezi ezt, akkor valójában nincs miről beszélni” – folytatta Kornicsuk.

Gantz szóvivője tagadta, hogy ilyen nyelvezetet használt volna. „Gantz a két országgal folytatott párbeszédről és a közvetítői erőfeszítésekről beszélt”.

Lapid és Gantz irodája sem volt hajlandó kiadni az eseményen Ukrajnával kapcsolatban tett észrevételeik teljes szövegét. Egy közös nyilatkozat szerint ,,Lapid tájékoztatást adott a nagyköveteknek az Izrael által Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyekről, és megismételte, hogy Izrael elítéli az orosz inváziót és a háborús bűnöket”.

A két magas rangú izraeli miniszter 80 külföldi nagykövettel tárgyalt Izrael Iránnal, Ukrajnával, a terrorizmussal és másokkal kapcsolatos álláspontjáról Herzliján.

„Nagyon szomorú számomra, mert ennek az úriembernek egyértelműen sok információja van” a konfliktusról – panaszkodott Kornicsuk Gantzra utalva. „Izrael egyedülálló pozícióban van a nyugati világ többi részéhez képest. Ez az egyetlen ország, amely így viselkedik.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]