Izrael az iráni válaszcsapásra készül, de a hadsereg szerint nem kell pánikolni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hadsereg fokozott készenlétben van Irán fenyegetései miatt, miszerint megtorolja a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

A fokozott készültség közepette a hadsereg tegnap tartalékosokat hívott be légvédelmi rendszereinek megerősítésére – írja az ujkelet.live.

A lehetséges forgatókönyvek, amelyekre a hadsereg készül:

  • Irán által támogatott milíciák rakéta- és dróntámadásai Libanonban, Szíriában, Irakban és Jemenben, ezekre már volt példa a folyamatban lévő gázai háború hátterében.
  • Ballisztikus rakétatámadások közvetlenül Iránból, több mint 1000 kilométerről, amivel Izrael még nem szembesült.
  • Terrorcsoportok kísérletei arra, hogy beszivárogjanak Izrael közvetlen határairól. Emiatt a hadsereg ma törölte a harci katonák eltávját.

Hagari este sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy Izrael minden fenyegetést komolyan vesz, és a vadászgépek készen állnak ,,különféle forgatókönyvekre”.

,,Az elmúlt hat hónapban többfrontos háborúban élünk. Fokozott készültségben vagyunk minden színtéren. Folyamatosan figyeljük a fenyegetéseket és meghiúsítjuk azokat, több fronton is, és magas szintű készültségben vagyunk védelemre és támadásra. Folyamatosan értékeléseket végzünk, és komolyan veszünk minden kijelentést és minden ellenséget” – mondta.

,,Megerősítettük a harci egységek készenlétét, megerősítettük a [légvédelmi] rendszereket, és vannak védelemre felkészített és támadásra kész repülőgépeink”.

A hadsereg „minden határon” bevetésre került, és készen áll „különféle forgatókönyvekre… Nem szabad önelégültnek lennünk, és fontos hangsúlyoznom, hogy nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításaiban”.

,,Felelősségteljes viselkedésetek a hazai fronton életeket menthet. Az egyetlen javaslatom, hogy legyetek éberek, és figyeljétek a tájékoztatókat”.

Két iráni tisztviselő csütörtökön azt sugallta, hogy Teherán nem tér el az október óta alkalmazott megközelítéstől, amely szerint elkerüli a közvetlen konfliktust Izraellel és az Egyesült Államokkal, ugyanakkor támogatja az Izraelt, az amerikai csapatokat és a Vörös-tengeri hajózást támadó szövetségeseket, azt állítva, hogy céljuk a palesztinok támogatása Gázában a folyamatban lévő háború közepette.

Joáv Gallant védelmi miniszter ma „többfrontos helyzetértékelést” tartott magas szintű védelmi és katonai tisztviselőkkel, közölte hivatala.

[popup][/popup]