Izrael Állam Külügyminisztériumának reakciója a termékcímkék ügyében hozott Európai Uniós döntésről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael Állam Külügyminisztériumának közleménye

Israeli-flagIzrael Állama elítéli az Európai Unió azon döntését, hogy megkülönböztető jelzéssel lásson el olyan termékeket, amelyek már 1967 óta Izrael fennhatósága alá tartózó területekről származnak. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az EU politikai okok és a bojkottmozgalom által motiválva ilyen példátlan és diszkriminatív lépésekhez folyamodik, ráadásul mindezt éppen akkor teszi, amikor Izrael az összes polgárát veszélyeztető terrorhullám ellen küzd.

Meghökkentő és bántó, hogy az EU kettős mércét alkalmaz Izrael tekintetében, amikor több mint kétszáz más területi vita is folyik a világban, beleértve az Európai Unión belül vagy annak szomszédságában zajló vitákat is. Cinikus és alaptalan az állítás, hogy ez pusztán technikai kérdés.

A termékek megkülönböztető címkéi sehogyan sem segítik elő Izrael Állama és a palesztin nép közötti politikai megoldásokat, bár az EU állítása szerint támogatja az ezekkel kapcsolatos tárgyalásokat. Épp ellenkezőleg, ez a lépés csak megerősíti a Palesztin Hatóságot abban az elhatározásában, hogy ne tárgyaljon Izrael Államával.

A termékcímkézés azon radikális elemek malmára hajtja a vizet, akik Izrael Állam bojkottjára szólítanak fel, valamint létjogosultságát is tagadják. Ezeket az egyébként egymásnak is ellentmondó álláspontokat az EU is ellenzi. A mostani lépések bizonytalanságot ébresztenek az EU jövőbeli szándékait és szerepét illetően, valamint akár az Európai Unió és Izrael Állam viszonyára is hatást gyakorolhatnak.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]