Izrael: a választások napján lezárják a határátkelőket

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este Twitteren közölte, le fogja zárni az összes határátkelőt és átkelőhelyet Júdea és Szamária Palesztin Hatósághoz tartozó területén (Ciszordánia) és a Gázai övezetben a keddi 21. Knesszet-választások miatt.

Erez határátkelő

A zárlat hétfő éjféltől kedd éjfélig tart.

A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve “humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket”, nyilatkozta a hadsereg.

A lezárás palesztin munkások tízezreit érinti, akik minden nap átjárnak Izraelbe (legálisan) dolgozni, főleg építési és karbantartási feladatokat végeznek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 5,8 millió izraeli jogosult a szavazásra az április 9-i Knesszet-választásokon, közel félmillióval többen, mint a legutóbbi 2015-ös szavazáson.

A kedden sorra kerülő választásokon a szavazásra jogosultak száma mintegy 434 ezer fővel, vagyis 8,1 százalékkal nő a 2015-ös 5,3 millióhoz képest.

A zsidók a szavazók 79 százalékát, az arabok a 16 százalékát, míg a maradék 5 százalékot más ágazatokhoz tartozó személyek alkotják.

A szavazók legnagyobb csoportját a 40–59 éves korosztály teszi ki 32 százalékkal. Őket követi a 25-39 éves korosztály (30%), a 60 vagy annál idősebb korosztály (25%) és a 18-24 éves (14%).

A Központi Választási Bizottság 6,3 millió szavazásra jogosult személlyel számolt, de ezek az adatok nem igazán naprakészek, mivel magukban foglalták a hosszú ideje külföldön élőket, valamint az elhunytakat, akiknek státuszát nem frissítették.

A Központi Statisztikai Hivatal decemberi adatai szeint Izrael teljes lakossága 8 972 000 fő, ebből 74,3% zsidó, 20,9% arab és 4,8% más felekezethez tartozik.

A szavazásból kimaradók vagy kiskorúak, vagy bár rendelkeznek tartózkodási engedéllyel nem teljes jogú állampolgárok.

A választásokon való induláshoz eredetileg 43 párt kapott engedélyt – mely rekordnak számít -, de a visszalépéseket követően végül 39-re csökkent a számuk.

Péntek este a 13-as csatorna által közzétett utolsó közvélemény-kutatás 28-28 széket vetített előre a Benjamin Netanjahu vezette Likudnak és riválisának, a Beni Gánc ex-vezérkari főnök vezette Kék-Fehéreknek. A jobboldali pártok és az ultraortodoxok 66 széket, míg a centrum-bal és az arab pártok 54 széket kaptak a felmérésben, tehát koalícióalakítás szempontjából továbbra is Netanjahu van jobb pozícióban.

A csütörtökön és pénteken közölt felmérések 1-5 szék előnyt jósoltak Gáncéknak a Likuddal szemben. A Geser, Jiszráel Beitenu és Kulanu kispártok kiesése avagy bejutása azonban mindkét fél szempontjából sorsdöntő lehet. A harmadik legnagyobb párt meglepő módon a hamvaiból feltámadt, de még mindig hatalmas bukást magáénak tudható Munkapárt lett mindegyik felmérésben.

Hogy mennyire mérvadóak ezek a felmérések jól mutatja, hogy legutóbb a 2015-ös választások előtt a Jichák Hercog vezette Cionista Unió a közvélemény-kutatásokon 4 székkel vezetett a Likud előtt, majd a Likud 6 székkel megelőzve győzött.

[popup][/popup]