Izrael: A legfelsőbb bíróság a házelnöki posztról való szavazásra szólította fel a Kneszet előző elnökét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben a legfelsőbb bíróság felszólította Juli Edelsteint, az izraeli parlament, a kneszet előző elnökét, hogy legkésőbb szerdáig tartsa meg a szavazást az új törvényhozás elnöki posztjáról – jelentette a helyi média hétfőn.

Juli Edelstein

Edelsteinnek még hétfőn választ kell adnia szándékáról a kibővített öttagú bírói grémiumnak, amely közölte, hogy amennyiben nem fogadja el döntésüket, elrendelik a szavazás megtartását.

Előzőleg a március 2-án megválasztott, 120 tagú kneszetből 61-en, vagyis a többség szavazást kért új elnök személyéről, ugyanis a centrista Kék-fehér párt vezetésével létrejött ellenzéki többség a jobboldali Likud párthoz tartozó Edelstein helyett a Kék- fehér politikusát, Meir Kohent szeretné megtenni a parlament elnökének.

Jariv Levin, Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasa, turisztikai miniszter, éles támadást intézett Eszter Hajút, a legfelsőbb bíróság elnöke ellen, egyenesen államcsínnyel vádolta meg a bírónőt.

“A legfelsőbb bíróság hivatalosan átvette a kneszet irányítását, és a kneszet elnökét bólogató Jánossá tette” – mondta Levin. “A kneszetet most a bírák irányítják. Ez nem történhet meg más demokráciákban” – állította Levin.

“Ha én lennék a kneszet elnöke, akkor az lenne a válaszom, hogy nem” – írta a szintén Likudhoz tartozó Amír Ohana igazságügyi miniszter Twitter-üzenetben a bírósági határozatról, amely szerint Edelsteinnek tájékoztatnia kell a bírákat arról is, hogy levezeti-e az utódlásáról szóló szavazást.

“A demokrácia nemcsak akkor demokrácia, ha a döntés kényelmes Ön és Netanjahu számára” – felelte a döntést a Likuddal szemben üdvözlő Kék-fehér párt Levinnek. “Tisztelje a többség akaratát, és hagyja abba az állami intézmények befeketítését” – tette hozzá.

A Kék-fehér és egy, a kormányzati munka törvényességét figyelő civil szervezet előzőleg azért fordult ebben a kérdésben a legfelsőbb bírósághoz, mert Edelstein megtagadta a szavazás megrendezését hivataláról az új kneszet felesketése után.

A Kék-fehér párt, és a mögötte felsorakozott 61 fős törvényhozói többség azért szeretné megszerezni a parlament elnöki székét, és ezzel irányítását, hogy ellenőrizhessék az átmeneti kormány Covid-19 járvánnyal kapcsolatos lépéseit, valamint hogy megszavazzanak egy törvényt, amely megakadályozná, hogy olyan képviselő kaphasson kormányalakítási felkérést, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség. Ezzel a jogalkotással kizárnák Benjámin Netanjahut egy esetleges újabb, negyedik választási fordulóban a miniszterelnök-jelöltek közül.

Netanjahu szombat esti televíziós interjújában kijelentette, hogy ha a Kék-fehér leváltja Edelsteint, akkor véget vet a nagykoalíciós tárgyalásoknak a Likud és Kék-fehér között.

Reuven Rivlin államfő március közepén kérte fel Beni Ganzot, a Kék-fehér párt elnökét kormányalakításra, miután 61 képviselő őt javasolta az ország élére. Ganznak 28 nap, és esetleg további két hét hosszabbítás áll rendelkezésére az új kormány létrehozására. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]