Izrael: A jogrend átalakítása ellen tiltakoznak a jogi karok dékánjai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

    Az új kormány várhatóan még ebben a hónapban megpróbálja elfogadtatni az izraeli jogrendet megváltoztató átfogó javaslatcsomagját is, melynek célja az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése.

Jariv Levin igazságügy-miniszter

Ezen ellen közleményben tiltakoztak egyetemek és főiskolák jogi karainak dékánjai, amelyben óva intették Jarív Levin igazságügyi minisztert a jogrendszer ilyen átalakításától. Hibás és elhamarkodott eljárással vádolják Levint, mert szerintük “szélsőséges változás történne az alkotmányos rendszerben, mely megszünteti a fékeket és ellensúlyokat, az ellenőrzést és az ellenőrzési mechanizmusokat”.

“Veszélyezteti Izrael demokratikus és befogadó természetét, s jogrendszerének alapelveit” -írták a jogi dékánok az igazságügyi miniszter terveiről.

“Az új kormány az alkotmányos szerkezet olyan szélsőséges változását igyekszik végrehajtani, amely megszünteti a fontos egyensúlyi mechanizmusokat, a kormány és a kneszet ellenőrzését és felügyeletét, amely a hatalmi ágak szétválasztásának elvei szerint működő minden demokratikus országban szükséges és fennáll. Ez a radikális változás mindannyiunknak árthat” – hangsúlyozták Izrael vezető jogászai a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet beszámolója szerint.

MTI

[popup][/popup]