Izrael: A jobboldali Liberman a liberális Lapidot ajánlja miniszterelnöknek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szekuláris jobboldali Jiszráel Beitenu izraeli párt elnöke, Avigdor Liberman vasárnap kijelentette, hogy a Jes Atid vezetőjét, Jáir Lapidot fogja Reuven Rivlin elnöknek ajánlani a kormányalakítás mandátumára.

Avigdor Liberman

Liberman a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában nem nevezte meg egyértelműen Lapidot, de azt írta, hogy „az ellenzéki tömb legtöbb Kneszet székét begyűjtő párt elnökét fogjuk támogatni miniszterelnök-jelöltnek” – írja az ujkelet.live.

A két pártot az ultraortodoxiát korlátozni szándékozó szekuláris politikai irányvonal köti össze a jelenlegi kormánnyal és kormányfővel, Benjamin Netanjahuval szembeni kritika mellett.

A keddi választásokon Lapid kapta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök leváltását ígérő blokk legtöbb mandátumát, azaz 17 széket.

Liberman továbbá a bonyolult politikai helyzetért, amelyben Izrael találta magát – két éven belül négyszer került sor választásokra – Netanjahut tette felelőssé.

Ez a helyzet „egy ember – Benjamin Netanjahu politikai túlélési tervének közvetlen következménye, akinek immár negyedszer nem sikerült stabil és működőképes kormányt létrehoznia” – írta. „Bárki, aki törődik ezzel az országgal, már régen levonta volna a megfelelő következtetést, és átadta volna a gyeplőt másnak”.

Liberman azt is megfogadta, hogy miután a 24. Kneszet leteszi az esküt két törvénytervezettel fog elállni: az egyik két periódusra korlátozza a miniszterelnöki tisztséget, a másik pedig előírja, hogy egy büntetőeljárás alá vont miniszterelnöknek le kell mondania.

A Jiszráel Beitenu vezetője megjegyezte, hogy a miniszterelnök maga is híve volt 2008-ban az utóbbi javaslatnak.

[popup][/popup]