Izrael a címkézésre válaszul nem tárgyal az EU-val közel-keleti ügyekben

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte az együttműködés felfüggesztését az EU intézményeivel és képviselőivel a palesztin-izraeli békefolyamat ügyeiben, válaszul arra, hogy az Európai Parlament megszavazta a megszállt területekről származó izraeli áruk megjelölését – közölte az izraeli média vasárnap este.

mogherini-netanyahu

Federica Mogherini, az EU külügyi biztosa és Benjamin Netanyahu egy korábbi sajtókonferencián

Netanjahu vasárnap felszólította az izraeli külügyminisztériumot, hogy vizsgálja felül az EU szervezeteinek részvételét a palesztin-izraeli viszály kérdéseiben, és az újraértékelés folyamatának végeztéig szüneteltesse a kapcsolatokat ezen intézményekkel.

A külügyminisztérium jelezte, hogy ettől függetlenül továbbra is fenntartja eddigi kapcsolatait az egyes európai országokkal, csak az uniós intézményekkel szakítja meg azokat – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.     

A kettes kereskedelmi tévéhíradó szakértőjének értékelése szerint mindössze jelképes lépésről van szó, mert a békefolyamat 2014 tavasza óta elakadt, és ezért az ezzel kapcsolatos ügyekben is csak esetleges európai javaslatok meg nem hallgatásáról lehet szó.

Jeruzsálem válaszlépését az váltotta ki, hogy szeptemberben az Európai Parlament plenáris ülésén egy közel-keleti témájú határozat keretében 525-en támogatták – 70 képviselő ellenében, 31 tartózkodás mellett – több EU-tagország külügyminiszterének azt a javaslatát, hogy az európai kontinensen árult izraeli termékek esetében lássák el jelöléssel az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában és Golán-fennsíkon készült árukat.

 

[popup][/popup]