Izrael: a bíróság telepesek házainak lebontását rendelte el

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli rendőrség és határőrség egységei kedd hajnalban összecsaptak két, lerombolásra ítélt épületet védő telepes fiatalok százaival Ciszjordániában – közölte az izraeli média.

telepes-katona

Fotó: telegraph.co.uk

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint több száz fős biztonsági erő vonult ki éjjel a ciszjordániai Béjt Élben két, félig elkészült épülethez, ahol telepes fiatalok gyülekeztek, hogy megakadályozzák a bíróság által elrendelt lerombolásukat.

A telepesek szerint az egyenruhások erőszakosan léptek fel velük szemben. A rendőrök mintegy ötven, az épületben magukat elbarikádozó telepest letartóztattak és előállítottak.

Az izraeli legfelső bíróság pénteken éppen egy Béjt Elben élő telepes csoport beadványa nyomán rendelte el az engedély nélkül felhúzott épületek  lebontását – közölte a tízes tévécsatorna hírműsora.

A szomszédságban lakó telepesek azért tiltakoztak az új lakóházak felépítése ellen, mert azok szerintük elcsúfítják az ottani lakókörnyezetet és nem rendelkeznek a szükséges építési engedélyekkel.

A legfelső bíróság döntése után az utóbbi napokban a hatóságok utólag engedélyezték az épületek terveit, és ezért a telepesek ismét fellebbeznek a legfelsőbb bírósághoz ügyükben.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy bírósági procedúrák lezárásáig határőr egységet állomásoztat az építménynél, nehogy a  telepesek ismét elfoglalják.

Uri Ariel, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt mezőgazdasági minisztere a közszolgálati rádió kedd reggeli műsorában azzal fenyegetőzött, hogy a ciszjordániai épületek ügye miatt pártja akár ki is válhat a kormánykoalícióból.

Benjámin Netanjahu negyedik, májusban megalakult kormánya mindössze egy parlamenti mandátumos többséggel rendelkezik, a százhúsz izraeli képviselőből hatvanegy támogatja pártjával a kabinetet.

 

[popup][/popup]