Ismét nagy sebességgel terjed a tűz Jeruzsálem környékén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több közösség kényszerült evakuálásra hétfő délután, miután második napja folytatódnak a tűzvészek Jeruzsálem környékén.

Mentőcsapatok érkeztek – tudósít az ujkelet.live – és kiürítették a Szataf Természetvédelmi Területet, valamint Tzova kibucot, Ein Nakubát, Ein Rafát és Givát Jáárimot.

Az éjszaka még úgy tűnt, a tűzoltóknak többnyire sikerült megfékezni a lángokat, azonban a tűz hétfőn ismét nagy sebességgel kezdett terjedni.

Legalább tíz tűzoltó repülőt küldtek Tzova kibuc fölé, és további tűzoltó csapatokat hívtak a helyszínre, hogy átvegyék az uralmat a lángok felett, mielőtt elérik az Eitan-hegyet, és magát Jeruzsálemet.

Az izraeli rendőrség elrendelte a fővárosi Hadassah Ein Kerem Kórháznak, hogy készüljön fel az evakuálásra, mivel a tűz egyre közeledik felé.

A Hadassah szerint, miután a kórház vezető tisztségviselői értékelést tartottak az ügyben a rendőrséggel, az egészségügyi minisztériummal és a tűzoltósággal, egyelőre úgy döntöttek, nem evakuálják a betegeket.

A fővárosból sötét füstoszlopokat lehetett látni, miközben az elektromos művek jelentése szerint a tűz jelentős károkat okozott a környék infrastruktúrájában, megsemmisítve a villanyoszlopokat és az elektromos vezetékeket. Csapatok tartózkodtak a helyszínen, akik reggel óta az áramellátás helyreállításán dolgoznak.

Dedi Szimchi tűzvédelmi és mentési biztos, az ország egyesített tűzoltó erőinek vezetője elrendelte az összes tűzoltó általános mozgósítását, beleértve a szolgálaton kívülieket is, hogy megfékezzék a tüzet. Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint a térségbe vezényelték a Polgárvédelmi Parancsnokság tűzoltóit és kutató-mentő csapatait, valamint az elit helikopteres 669-es kutató-mentő egységet. A légierő szállítóhelikoptereket küldött a térségbe hétfő délután arra az esetre, ha a mentőerőknek segítségre lenne szükségük a kiürítések felgyorsításához, közölték a hatóságok.

Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter látogatást tett a mentőszolgálatok irányítóközpontjában, és figyelmeztetett, hogy a tűzesetek jelensége tovább súlyosbodhat az éghajlatváltozás miatt.

 

[popup][/popup]