Iráni parlament: amerikai zászlót égettek, „Halál Amerikára!” kiáltások közepette

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután Donald Trump közölte, hogy Amerika kilép az Iránnal kötött nukleáris egyezményből, az iráni parlament elővette a régóta használatos Amerika-ellenes rituálékat. A szónoki emelvényen amerikai zászlót égettek, a képviselők pedig  a „Halál Amerikára!” rigmust skandálták.

Forrás: twitter

Olyan választ adunk Amerikának és a cionistáknak, amit nagyon megbánnak majd – közölte Ali Laridzsani, az iráni parlament elnöke.

Eközben Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden megkezdte az egyeztetéseket az Irán elleni szankciókról a vállalatokkal.

A pénzügyminiszter sajtókonferencián hangsúlyozta: Donald Trump amerikai elnök a szankciók visszaállításával akarja elérni, hogy Irán új egyezményt kössön atomprogramjáról.

Mnuchin bejelentette: ezután nem engedélyezik a Boeing és az Airbus repülőgépgyártó cégeknek, hogy polgári repülőgépeket, vagy alkatrészeket adjanak el Iránnak.

خبرگزاری فارس on Twitter

?? تعدادی از نمایندگان مجلس #برجام را آتش زدند https://t.co/bRbufSWass

A Boeing szóvivője, Gordon Johndroe kedden közölte: a cég, ahogyan eddig is, ezután is együttműködik a kormányzattal. Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója a múlt hónapban arról nyilatkozott, hogy a cégnek nincs rendelésállománya Iránból. Nyilatkozatát azután tette közzé, hogy 2018 elején kellett volna teljesítenie az Iránnal még 2016 decemberében kötött, 16,6 milliárd dollár értékű szerződés első szállításait. Az Iran Air iráni nemzeti légitársaság 15 Boeing 777-es típusú repülőgépet és további alkatrészeket rendelt.

A több iráni légitársasággal szerződést kötő európai repülőgépgyártó Airbus kommunikációs vezetője, Rainer Ohler kedden délután úgy nyilatkozott: a cégnél egyelőre tanulmányozzák Washington döntését, és kell egy kis idő ahhoz, hogy “döntsenek azokról a lépésekről, amelyek a vállalati politikát összeegyeztetik a szankciós előírásokkal”.

Az amerikai pénzügyminisztérium rögtön azután tette közzé honlapján a szankciók újbóli érvénybe léptetéséről szóló közleményét, hogy Donald Trump elnök közölte döntését az atomalku felmondásáról. A közlemény szerint a tárca 180 nap múlva a kőolaj-kereskedelemre vonatkozó szankciókat, 90 nap múlva pedig a polgári repülőgépek és alkatrészeik eladására vonatkozó büntető intézkedéseket lépteti életbe. Bevezeti továbbá a fémkereskedelemre az acél-, és szénexportra, valamit az alumínium-eladásokra vonatkozó korábbi szankciókat is. A 90 nap elteltével, augusztus 6-tól a minisztérium minden engedélyt visszavon, amely amerikai vállalatoknak lehetővé tette, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak Iránnal.

 

[popup][/popup]