Iráni parancsnok: Nem igaz, hogy Izrael képes behatolni Irán légterébe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iráni Hadsereg Légvédelmi parancsnoka, Alireza Szabahifard dandártábornok határozottan visszautasította azokat a riportokat, amelyek szerint izraeli harci repülőgépek megsértették volna Irán légterét, hangsúlyozva, hogy az ország légvédelmi erői folyamatosan figyelnek minden mozgást a térségben.

F-35-ös “Adir” vadászgép 2019. július 14. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Erről tudósít az ujkelet.live a Farsz hírügynökség nyomán.

„Ez az állítás is hasonló a többi állításukhoz. Ilyen még soha nem fordult elő, mivel a légvédelem intelligens hálózata másodpercenként monitorozást végez” – mondta Szabahifard a Farsz szerint.

Az iráni radarrendszerek nemcsak az ország légi határait figyelik, hanem „több ezer kilométerrel” távolabb is – jegyezte meg a parancsnok. ,,Ellenségeink néha megjegyzéseket tesznek, hogy láthassák reakciónkat, de mi a terepen megmutattuk a reakciónkat, és Isten akaratával megtesszük ismét”.

Irán többször is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és Izrael minden intézkedése Teherán megsemmisítő válaszával szembesül. Iráni tisztviselők szerint Washington és Jeruzsálem jól ismeri Teherán képességeit, és arra figyelmeztetnek, hogy Teherán nem köt kompromisszumot és nem viccel, amikor a nemzetbiztonságáról van szó.

A londoni székhelyű szaúdi Elaph hírügynökség augusztus végi riportja azt állította, hogy az elmúlt két hónapban izraeli F-35-ös lopakodó vadászgépek többször is behatoltak Irán légterébe.

A jelentés szerint a repülőgépek sikeresen elkerülték az orosz és iráni radarokat a gyakorlatok során. Továbbá Izrael és az Egyesült Államok titkos gyakorlatokat hajtott végre a Vörös-tenger felett, Irán elleni csapást szimulálva a tengeren és a levegőből, valamint iráni hadihajók elfoglalását.

Januárban az Elaph meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael masszív tankolós gyakorlatokat tartott a Földközi-tenger felett, szintén egy iráni csapásra készülve.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]