Iráni atomprogram – Végtelenül kicsi az esély a hétfői megegyezésre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Végtelenül kicsi az esély a megegyezésre hétfőig az iráni atomtárgyalásokon – írja az APA osztrák hírügynökség az értekezlet európai résztvevőire hivatkozva.

Alig történt előrelépés a legfontosabb pontokban, mint például az urándúsítás és a szankciók kérdésében – közölte a Reuters brit hírügynökség is.

Az osztrák hírügynökség úgy tudja, hogy vasárnap a Hatok és az irániak a határidő lehetséges meghosszabbításáról tárgyalnak majd.

A Reuters szerint John Kerry amerikai külügyminiszter az Öböl-államok és más szövetségesek képviselőivel telefonon egyeztetve azt mondta, komoly törekvések vannak a megállapodásra, de továbbra is nagy a szakadék az álláspontok között. Az amerikai diplomácia vezetője Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is beszélt telefonon, számára is felvázolva a jelenlegi helyzetet.

Irán és a Hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína – képviselőinek november 24-ig kellene egyezségre jutniuk az iráni atomprogramról szóló megbeszéléseken.

A bécsi megbeszélésekről szombat estig a TASZSZ hírügynökség közölt némi kapaszkodót jelentő információt, de azokból is inkább az derült ki, hogy továbbra is cseppfolyós a helyzet. A megbeszéléseken résztvevő “forrás” szerint nincs nagy esély arra, hogy hétfőig bármiféle megegyezést tető alá lehetne hozni.

Az orosz hírügynökség az iráni delegációban résztvevő egyik forrást idézi, aki szerint Teherán még mindig bízik a megegyezésben, ezért kész “pár nappal” meghosszabbítani a bécsi tárgyalásokat. A TASZSZ egy ugyancsak meg nem nevezett forrásra hivatkozva tudni véli, hogy Franciaország foglalja el a leghajthatatlanabb álláspontot. Állítólag tavaly az első miniszteri találkozón éppen Franciaország miatt hiúsult meg egy megállapodásról szóló dokumentum kidolgozása.

[popup][/popup]