Húsz nappal meghosszabbították az Erdogan palotáját lefotózó izraeli pár fogvatartását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A törökországi bíróság pénteken úgy döntött, hogy az elnöki palota lefényképezéséért kémkedés gyanújával őrizetbe vett izraeli házaspár fogvatartását 20 nappal meghosszabbítja.

A képviseletükkel megbízott helyi ügyvéd szerint – tudósít az ujkelet.live – az ítélet azt jelzi, hogy a tárgyalás megkezdéséig börtönben maradnak.

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy a házaspár semmilyen izraeli szervezettel nem áll kapcsolatban.

A külügyminiszter pénteken beszélt a családdal, és tájékoztatta őket a pár szabadon engedésére tett erőfeszítésekről.

Az isztambuli izraeli konzulátus kérte a török hatóságoktól, hogy azonnal találkozhassanak a párral.

A döntés, hogy Mordi és Natali Oknint rács mögött tartják, meglepte az izraeli tisztségviselőket, akik azt feltételezték, hogy a bíróság a pénteki tárgyaláson elrendeli azonnali kitoloncolásukat az országból.

A párral együtt letartóztatott török ismerős fogvatartását vasárnapig terjesztették ki.

A párost azt követően tartóztatták le, hogy egy pincér észrevette, hogy fényképeket készítenek Recep Tayyip Erdogan elnök isztambuli rezidenciájáról.

A Ynet szerint a pár múlt kedden komppal indult útnak Isztambulban.

A házaspár az ismerőssel az isztambuli kommunikációs torony éttermi szintjén tartózkodott, és elragadta őket a látvány és az a tény, hogy a toronytól mintegy két-három kilométerre Erdogan palotáját láthatják, ezért elővették mobiltelefonjaikat és lefotózák. A fotót megosztották a család WhatsApp csoportjában, azzal a szöveggel, hogy ez Erdogan villája.

Törökországban törvény tiltja a rezidencia lefotózását. A pár azt állítja, hogy nem volt tisztában ezzel.

Egy pincér úgy gondolta, hogy az izraeli házaspár fényképészeti felszerelése profinak tűnik, és szavaikból kihallotta Erdogan nevét, és ez elég volt ahhoz, hogy tárcsázza a rendőrséget. Kettejüket a török ismerőssel együtt a komp fedélzetén megállították – és a török hírszerzés “eltűntette” őket, hogy kihallgatássa, anélkül, hogy Izraelt értesítették volna. A gyakorlatban kedd óta megszakadt a kapcsolat köztük és az aggódó család között.

A török ügyészek pénteken azt mondták a bíróságnak, hogy a házaspárt kémkedéssel gyanúsítják, és azt állították, hogy nemcsak Erdogan palotáját fényképezték le, hanem a szomszédos biztonsági ellenőrző pontokat és kamerákat is majd elküldték a képeket egy harmadik félnek.

Izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy a házaspárt bíróság elé állítják kémkedésért.

Teljes cikk

[popup][/popup]