Sababnyikim_שבאבניקים

Írta: amichay.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

avagy a doszik sem egyformák…

 

 

Az izraeli játékfilmek között is nagyon sok jót találni, ám a televiziós sorozatok jelentik az igazi “robbanást” (picuc = robbanás, a héber szlengben a nagyon jót jelenti).

Elég, ha megemlítem a “Hatufim” sorozatot, amelyből  a sok-sok díjat begyűjtött, 6 évadot megélt amerikai adaptáció, a Homeland született.

Vagy a világsikernek számító Fauda, amelyet angolok és franciák is megvettek, annak ellenére, hogy csak héberül és arabul beszélnek benne…

Az új “robbanás” a Sababnyikim – jesivabóherek (jesiva-növendékek), akik Nespresso-t isznak a szobájukban, amit robottal takarítanak,  interneten néznek tv-sorozatokat, fontos, hogy milyen márkájú az öltönyük, a kalapjuk, időnként kávéházban ücsörögnek, de izgalommal tölti el őket egy-egy Tóra-idézet megvitatása és házasságközvetítőhöz járnak, ha lányokkal akarnak találkozni.

Ez valami olyasmi, amiről még az izraeliek többsége is keveset tud: a háredi fiatalok hétköznapjai, konfliktusai, mai világuk sokfélesége.

2017.december 24-én kezdték vetíteni a sorozatot Izraelben, eddig 6 epizódot sikerült megnéznem az interneten, és alig várom, hogy lássam a következőt, mert jók, nagyon jók!

Az alapszituáció: különböző családi háttérrel rendelkező fiúk, a jesivák “Harvard”-ján tanulnak Jeruzsálemben.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]