Horovitz: Valódi megújulást szeretnék

Írta: horovitztamas.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Horovitz Tamás weboldalán az alábbi interjú jelent meg Horovitz Tamással.

Mit csinál éppen itt?

Az idősgondozás, a szépkorúakkal való törődés fontos kérdés. Ez nálunk teljesen természetes, hogy törődünk, gondoskodunk azokról, akik rászorulnak. Ha kell akkor azzal segítünk, hogy bevásárlunk nekik, vagy épp a gyógyszertártból kiváltjuk a receptet. De sokszor fordul elő, hogy a mozgásukban korlátozottakat kulturális progrmaokra visszük. Egy igazi összetartó közösség ez, amelyben mindenkinek meg van a maga dolga.

Miért indul el az elnöki posztért?

Nyolc éve viszek egyegyre sikeresebb vidéki közösséget. Nagyon messziről indultunk, mondhatnám szinte válságos állapotban volt a debreceni közösség. Elkezdtünk egy pénzügyi válságkezelést, amelyből sikeresen jöttünk ki, de ez egy csapat munka volt. Én mindig csapatban dolgozom. Én azt vallom, hogy az a legjobb csapat, ahol nem én vagyok a legokosabb, sőt az az igazán előnyös, ha nálam a saját szakterületén mindenki okosabb, jártassabb. Egyszerűen azért indulok, mert tudom, hogy képes vagyok jobban csinálni, látom a hiányosságokat és vannak rá megoldásaim. Én csapatban gondolkodom, közösségben. Nyolc év vezetői tapasztalattal, biztos anyagi háttérrel és stabil egzisztenciával a hátam mögött nem érdekek, hanem értékek mentén szeretném vezetni a Mazsihiszt. Debrecenben sokszor mondták már el, hogy jó zsidónak lenni. Az a célom, hogy az ország minden pontján ki lehessen mondani jó szívvel, hogy jó zsidónak lenni. Ezért indulok az elnöki pozícióért, mert most sajnos egyértelműen nem jó irányba mennek a közös ügyeink.

Hogyan lesz képes Debrecenből irányítani?

Jelenleg is minden héten járok Budapestre, van itt is lakásom, rendezett egzisztenciám. Jelenleg is egy nemzetközi zsidó szervezet vezetője vagyok. Természetesen, ha nekem szavaznak bizalmat, akkor sokkal többet kell a fővárosban lenni, amelyreteljesen fel vagyok készülve. Nem fog semmilyen szempontból sem problémát vagy nehézséget okozni.

Milyen programmal indul az elnöki székért?

Járom az országot, rengeteg zsidó vezetővel, zsidó emberrel beszélgettem az elmúlt években, hónapokban, hetekben. Szinte mindenhol ki voltak éhezve arra, hogy beszélgessünk közös ügyeinkről. Igyekszem mindig kellő figyelmet fordítani más emberek gondolataira és javaslataira is, hiszen enélkül nem lehetett volna sikeres a debreceni közösségi munka sem. Éppen ezért őket meghallgatva állt össze az a program, amelynek fő motívuma, hogy valódi megújulást szeretnénk. A jelöltek közül egyedül nekem van nyilvános, nyomtatott programom, amely – mint mondtam – a zsidó emberekkel történt egyeztetéseken alapszik. A célunk, hogy sokkal erősebben támogassuk a hitéletet. A napokban írtunk alá egy együttműködési megállapodást Meir Millerrel, a Koren Publishers Jerusalem kiadó ügyvezetőjével. Ez az imakönyv ma világon az egyik legnépszerűbb imakönyv, a Koren Sacks Siddur angol nyelvű változatából készül majd el, és héber-magyar nyelven lesz olvasható. Igéretet kaptam arra, hogy Lord Jonathan Sacks Főrabbi egy előadás sorozat keretein belül fogja majd az elkészült imakönyvet nekünk bemutatni. Én magam is igen sok energiát fektetek abba, hogy minél több fiatalt vonjunk be a közösségi ügyekbe, minél többen járjanak zsinagógába.

Az is nyilvánvaló, hogy az antiszemitizmus ellen a leghatékonyabb eszköz az oktatás és a nevelés. Első lépés azonban az, hogy karakteresen kiálljunk magunkért. Magam is több alkalommal tettem feljelentés holokauszttagadó és dunai cipőbe köpködő politikusok ellen. Debrecenben pedig most először ítéltek el regnáló képviselőt holokauszttagadásért. Sikeres kiállást szerveztünk április 16-án a Dunai cipők emlékműnél, ahol több százan jelentek meg. Oktatni és nevelni pedig nem csak az iskolákban, intézményi keretek között lehet, hanem kulturális eseményekkel, programokkal, rendezvényekkel. Olyan programokra van szükség, amely képes nyitni a szélesebb közönség felé, amely képes megszólítani és megérinteni a nem zsidó embereket is.

Olyan események kellenek, amelyek képesek megismertetni a zsidó kultúrát másokkal is, képes érthetővé tenni történelmünket és hagyományainkat és ez által képes megértést és elfogadást kiváltani.Programom markáns része a fejlesztések hangsúlyosabbá tétele és a működés erősítése. A Mazsihisznek az eddigieknél hatékonyabban kell az uniós pályázati forrásokat kihasználnia. Ami eddig érkezett, az csekély mértékű. A szervezet egy lábon áll, kizárólag az állami forrásokra támaszkodik.Közben pedig az épületek rogyadoznak, zsinagógáink állapota romlik, a hitélet megélhetéséhez szükséges intézmények hiányosak. Debrecenben 600 millió forintos uniós forrásból újítottuk meg a vallási és világi intézményeinket. Pályázati források bevonása elengedhetetlen a megújuláshoz.

Ezért egy pályázatfigyelő és pályázatíró csoportot hozunk létre, hogy minél nagyobb arányban tudjunk európai uniós forrásokat bevonni a Mazsihisz megújítására. Ez a csoport segíti majd a budapesti és a vidéki közösségeinket. Pályázati forrásokat vonunk be oktatási és nevelési programok indítására is.

Önt azzal is támadják, hogy Chabados. Mi az igazság ebben?

Semmi. Nem értem ezeket az érveléseket, mire alapozzák ezt? Tény azonban, hogy nem én voltam az, aki 2012 februárjában támogató újságcikket is írtam, hogy a Chabad-nak adjon a Mazsihisz 155 milliós éves támogatást. És nem is én voltam a Chabados Tett és Védelem Alapítvány egyik alapító társelnöke sem. Nem én utaztam éveken keresztül a Chabad pénzén amerikába és izraelbe Köves Slomóval és Bodnár Dániellel. Ellenben én vagyok az, aki konkrét lépéseket tett, és összefogást hoztam létre azért, hogy a magyar ortodoxiának és neológiának, ne csak egy péntek esti, hanem egy teljes értékű, a világ egyik legnépszerűbb imakönyvén alapuló, magyar fordítású, új imakönyve legyen. Illetve egyike az általam vezetett hitközség, amelyik kóser konyhával is rendelkezik. Kíváncsisan várom, hogy – habár van „etikai kódexünk” – mi lesz a következő támadás.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]