Holtponton az iráni atomtárgyalások

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb három hónap haladékot adhatnak maguknak az iráni nukleáris program korlátozásáról tárgyaló hatalmak. Tegnap éjfélkor lejárt a határidő, lapzártánkig nem sikerült áttörést nem sikerült elérni, jelentős nézeteltérések maradtak, nem zárták ki, hogy szerdán is folytatódhatnak a megbeszélések.

irani atomtargyalasokLausanne-ban keddre virradóra csak a külügyminisztereknek adtak némi pihenőt, a szakértők egész éjjel egyeztettek, hogy az utolsó tárgyalási napon még megpróbálják közelíteni az álláspontokat. Kedd délutánra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is visszatért a svájci konferenciavárosba, s optimistán nyilatkozott a siker esélyeit illetően.

Angela Merkel és Francois Hollande francia elnök tegnapi megbeszéléseit követően a német kancellár közölte, “jó jel” lehetne az iráni nukleáris megállapodás, de “még nem tartanak ott” a lausanne-i tárgyalásokon. Név nélkül egy amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott, szerdán folytatódhatnak a tárgyalások, “ha értelmét látják”.

Amerikai forrásból kiszivárgott, hogy minden kérdésben messze nem sikerült egyetértésbe jutni, az előkészített dokumentum fő pontjaira iráni részről nem bólintottak rá. A dokumentum értesülések szerint kevesebb, mint a Barack Obama elnök által megcélzott “történelmi” keretegyezmény, de nyitva tartja a lehetőséget, hogy a következő három hónapban – június végéig – tovább tárgyaljanak a technikai részletekről.

Bár az Obama-kormányzat korábban azt közölte, hogy további halasztáshoz nem járulnak hozzá, John Kerry külügyminiszter az AP hírügynökség szerint lebegtette újabb fordulók lehetőségét. A demokrata adminisztráció számára azért lett volna kulcsfontosságú a tárgyalások március 31-i lezárása, mivel a republikánus többségű kongresszus áprilisban további Irán elleni szankciók elfogadásáról készül szavazni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]