Hollande a holokausztról: “a legrosszabb még mindig megtörténhet”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A növekvő európai idegengyűlöletre figyelmeztetett Francois Hollande francia elnök a Strasbourg közelében fekvő Natzweiler-Struthof német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett vasárnapi megemlékezésen.

Francois Hollande

Francois Hollande

“A történelem ismerete nem véd meg minket a legrosszabbtól” – jegyezte meg a francia államfő a ceremónián, amelyen mások mellett részt vett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, valamint Laimdota Straujuma, az EU soros elnökségét betöltő Lettország kormányfője.

Hollande hangoztatta, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus továbbra is jelen van Európában, és “a legrosszabb még mindig megtörténhet”. Hozzátette azonban: mivel ezzel tisztában vagyunk, meg is tudjuk akadályozni a bekövetkeztét. A francia elnök úgy vélte, ehhez járul hozzá az egykori Natzweiler-Struthof koncentrációs tábornál tartott megemlékezés.

“Az, ami itt történt, borzalmas bűncselekmény, amelyet Európában, európaiak követtek el” – mutatott rá Hollande, és óva intett a történtek elfeledésétől.

A francia elnök felavatott két emléktáblát és vendégeivel együtt megtekintette azokat az egykori gázkamrákat. Emellett Hollande a deportáltak unokáival beszélgetett, akik virágokat helyeztek el az emléktábláknál.

1944-ig közel 52 ezer embert zártak be a nácik Natzweiler-Struthof koncentrációs táborába, közülük 22 ezren haltak meg.

[popup][/popup]