Hogyan tartsuk össze a szétesni készülő Libanont? Rakétázzuk Izraelt!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael pénteken kijelentette, hogy nem érdekelt az eszkalációban az északi határon, miután a libanoni Hezbollah terrorszervezet rakétatámadást indított a csütörtök hajnali izraeli légicsapásokra válaszul.

Hezbollah rakétavető (forrás: twitter screenshot)

Pénteken röviddel 11 óra előtt, a Hezbollah terroristái 19 rakétát lőttek ki Libanon déli részéről a Golán-fennsík felé – tudósít az ujkelet.live.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint 10 rakétát elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, hat nyílt területen landolt, három pedig nem jutott át a határon.

Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. A környék lakói nem kaptak speciális utasítást.

A támadás után az izraeli tüzérség lövéseket adott le rakétaindítások irányába, dél-libanoni területre.

Naftali Bennett miniszterelnököt tájékoztatták a fejleményekről.

Beni Gantz védelmi miniszterrel, Aviv Kochavi vezérkari főnökkel és más vezető védelmi tisztviselőkkel helyzetértékelést tartott.

A nap folyamán Bennett részvételével konzultációra kerül sor.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Ran Kochav dandártábornok pénteken azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Izraelnek „nem áll szándékában háborúba lépni, de nem akarjuk a libanoni határt konfrontációs vonallá alakítani”.

A katonai szóvivő szerint a Hezbollah szándékosan lőtte a rakétákat nyílt területekre. Ennek ellenére a Vaskupola rendszer aktiválódott, ami általában csak akkor következik be, amikor a lövedékek lakott területek, katonai bázisok vagy kulcsfontosságú infrastruktúra felé tartanak.

„Ez mérsékelt válasz a Hezbollah részéről, hogy ne súlyosbítsa a helyzetet” – mondta Kochav.

Mivel Libanon súlyos válságot él át, úgy tűnik, a Hezbollah azzal indokolja létezését, hogy megtámadja Izraelt – mondta az izraeli hadsereg. Bár egyik fél sem érdekelt az eszkalációban, a Hezbollah esetleg megpróbálhatja lemásolni a gázai határon kialakult helyzetet, ahol a nyílt területekre kilőtt rakétákért nem jár olyan kemény megtorlás, mint a lakott területekre küldöttekért.

A 13-as csatorna egy biztonsági tisztviselőt idézett, mondván, „Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt napokban kiterjedt támadásokat hajtott végre Libanonban, beleértve a tüzérség bevetését és az infrastruktúrára mért csapásokat vadászgépekkel, melyekre évek óta nem volt példa. A védelmi létesítmény a fejleményektől függően többféle, nyílt és rejtett eszközzel készül a további válaszlehetőségekre.”

Az incidens után az ENSZ dél-libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL pénteken közölte, hogy a helyzet „nagyon súlyos”.

„Az UNIFIL rakétaindítást észlelt Libanonból, és tüzérségi tüzet Izrael részéről arra válaszul. Ez egy nagyon súlyos helyzet, és arra sürgetjük a feleket hogy szüntessék be a tüzet” – áll az UNIFIL közleményében.

Teljes cikk

[popup][/popup]