Hogy zsidó, az még elmegy, de hogy ateista, az már sok

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 “Mindig kitért az elől, hogy zsidó örökségéről beszéljen, szerintem ateista, és ennek felvetése jó néhány pontnyi előnyt hozhat nekünk, a déli baptisták körében különösen.

U.S. Democratic presidential candidate and U.S. Senator Bernie Sanders speaks at the New Hampshire Democratic Party's Jefferson Jackson dinner in Manchester, New Hampshire, November 29, 2015. REUTERS/Mary Schwalm - RTX1WESE

Bernie Sanders

Bernie Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton riválisa a demokrata párti előválasztásokon a párt vezetőjének lemondását követelte vasárnap a WikiLeaks által kiszivárogtatott információk alapján.

A vermonti szenátor egy nappal a demokraták elnökjelölt-állító konvenciója előtt az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában követelte Debbie Wasserman Schultznak, a párt országos bizottsága elnökének menesztését.

A WikiLeaks által újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint ugyanis a pártvezetés és a pártelit az előválasztási folyamat során egyértelműen Sanders ellen dolgozott, és Hillary Clintont részesítette előnyben, és ahelyett, hogy semleges maradt volna, mindent megtett azért, hogy Clinton esélyeit erősítse.

“Szerintem le kell mondania. Pont” – jelentette ki a vermonti szenátor az ABC televízió “A Hét” című műsorában Debbie Wasserman Schultzról. Mint fogalmazott: “nem sokkolja” őt mindaz, ami a Demokrata Párt WikiLeaks által nyilvánosságra hozott belső levelezéséből kiderült.

Persze, “csalódott vagyok, de hát így mennek a dolgok” – tette hozzá. Wasserman Schultz – a CNN hírtelevízió jelentése szerint – éppen a kiszivárogtatott dokumentumok és Sanders korábbi követelései miatt nem mond beszédet a demokraták hétfőn kezdődő philadelphiai konvencióján.

A CNN televízió arról kérdezte a szenátort, mit szól ahhoz, hogy a pártvezetés arra is tervet készített, hogy lejárassa őt a hite és vélt ateizmusa miatt. A WikiLeaks ugyanis nyilvánosságra hozott egy belső levelezést is, amelyben Brad Marshall, a párt egyik munkatársa azt javasolta a Kentuckyban és Nyugat-Virginiában tartott előválasztások előtt, hogy kérdezzék a szenátort a hitéről, arról, valóban hisz-e Istenben vagy ateista.

“Mindig kitért az elől, hogy zsidó örökségéről beszéljen, szerintem ateista, és ennek felvetése jó néhány pontnyi előnyt hozhat nekünk, a déli baptisták körében különösen” – fogalmazott belső körlevelében Brad Marshall, aki vasárnap bocsánatot is kért e leveléért.

A vermonti szenátor felháborítónak nevezte a levelet. Ugyanakkor leszögezte: a konvención nem kíván kihívást intézni Hillary Clintonhoz, mert szerinte most fontosabb Donald Trump legyőzése, mint az előválasztásokon történtek megvitatása.

A szenátor dicsérő szavakkal szólt Clinton alelnökjelöltjéről, Tim Kaine virginiai politikusról, mondván, Kaine nézetei ugyan konzervatívabbak, mint az övéi, de még így is “százszor jobb, mint Donald Trump valaha is lehetne”.

Tim Kaine jelölése megosztja a demokratákat: az amerikai média tudósításaiból az derül ki, hogy a szavazótábort jobban megosztja, mint a pártelitet. Kaine-t a pártelit “hűséges szolgálójának” tartják, aki kevésé fogékony a párt baloldalibb szavazóinak gondjai iránt.

Reagált a WikiLeaks kiszivárogtatásaira Paul Manafort, Trump kampányfőnöke is. Manafort a Fox televízióban arról beszélt, hogy a demokraták pártelitje becsapta Bernie Sanderst és a progresszív tábor szavazóit.

 

[popup][/popup]