Hitelminősítés: Izrael felsőbb osztályba léphet

Írta: Kertész Róbert/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javították a hitelminősítők Izrael államadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról.

Izrael “A1” szuverén adósosztályzatára a Moody’s Investors Service adott pozitív kilátást.

A péntek éjjel Londonban bejelentett lépés indoklásában a Moody’s kiemeli, hogy Izrael államadósság-rátája a 2008-ban végrehajtott legutóbbi felminősítés óta 10 százalékpontot meghaladó mértékben a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka körüli szintre csökkent, részben a prudens államháztartási politika és a robusztus gazdasági növekedés eredményeként.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy Izrael azon alig néhány fejlett gazdaság közé tartozik, amelynek GDP-arányos államadósság-rátája jelenleg alacsonyabb a globális pénzügyi válság előtt mért szintnél. E gazdaságok között van Norvégia, Svájc és Szingapúr, amelyek a lehető legjobb, “Aaa” szuverén besorolással szerepelnek a Moody’s nyilvántartásában – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég azzal számol, hogy az izraeli államháztartási hiány a GDP-érték 3 százalékán vagy ez alatt lesz a következő időszakban is.

A Moody’s kiemeli, hogy az izraeli gazdaság éves átlagos növekedési üteme az elmúlt évtizedben 3,5 százalék volt, a munkanélküliség pedig 2009 óta folyamatosan csökken, és mára már 4 százalék alatt jár.

A hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy az izraeli gazdaság az utóbbi évtizedben egyetlen évet sem töltött recesszióban a katonai konfliktusok és a globális pénzügyi válság közepette sem.

Az izraeli gazdaság pillérei közé tartozik a magasan fejlett technológiai szektor és a robusztus innovációs kultúra, amelyet az erőteljes oktatási rendszer és a jelentős kutatási-fejlesztési kiadások támasztanak alá.

Ezt tükrözi az a tény is, hogy Izrael a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi Indexének innovációs ranglistáján a harmadik helyet foglalja el az Egyesült Államok és Svájc után – áll a Moody’s elemzésében.

A magasan fejlett technológiai szektor az egyik tényezője a robusztus külső izraeli fizetési pozíciónak is, elősegítve, hogy az izraeli folyómérleg-egyenleg az elmúlt tíz évben folyamatosan a GDP-érték 3 százaléka körüli többletben járt.

A magas fejlettségű technológiai szektorba beáramló jelentős közvetlen külföldi befektetéseknek is köszönhetően a hivatalos izraeli devizatartalék 2017 végére elérte a hazai össztermék 32 százalékát, ami rekord – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s.

Címkék:Izraeli gazdaság

[popup][/popup]