Hírek Izraelből

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hírek - lapszemle, Izrael

Átállás a békés gazdaságra

Az elkövetkező öt évben nem növekszenek számottevően az izraeli-jordániai gazdasági kapcsolatok – állapították meg gazdasági elemzők. A határmegnyitás és a békés kapcsolatok deklarálása ellenére bizonyosra vehető, hogy a jordán gazdaság nem képes jelentősen növelni izraeli importját, bár lehetséges, hogy a távolról importált termékek helyett Am- man Izraelt választja, legalább így csökkentve a szállítás költségeit. Ezzel szemben néhány ágazatban csökkenhet Izrael termelése, például a cement- és az acéliparban, továbbá a Holt-tengeren kiépült vegyiparban, mivel a jordániai munkaerő olcsóbb, s általában jóval alacsonyabbak a szo­ciális juttatások.

A Bank of Israel szakemberei úgy vélik, alapos gazdasági­-külkereskedelmi tervezésre van szükség, hogy kiszűrjék a párhuzamosságot Izrael, Jordánia és a palesztinok között a gazdasági versenyben.

*

1994. július 4-én hivatalosan is megnyílt a kereskedelmi hajózás Izrael és Kína között. Az első kínai tartályhajó már befutott a haifai kikötőbe. A Csunga nevű hajó a kínai Koszko hajózási vállalat tulajdonában van, s partnere az izraeli Karmel nemzetközi tengeri szállítási iroda.

*

Az idén nyáron a Samsung vállalat szakembereinek nagy csoportja látogatott Izraelbe. Több, csúcstechnológiát gyártó céget kerestek fel, s azt vizsgálták, milyen technológiákat vásárolhat Dél-Korea Izraeltől. A konkrét tárgyalások hama­rosan megkezdődnek.

SzÉ

Zsidók az ókori Rómában

A római Nemzeti Múzeum és a Vatikáni Könyvtár anya­gából válogatták ki a fenti című írás dokumentumait, amiből megismerhető, hogy az i.e. 60-as évektől kezdve, amikor Pompeius Júdeát a római birodalom részévé tette, hogyan éltek, milyen megpróbáltatásokban volt részük évszázado­kon át az odahurcolt, toloncolt, odakeveredett zsidóknak.

Segítség a ruandaiaknak

Az afrikai országban dúlt polgárháború sérültjeinek és me­nekültjeinek megsegítésére már a nyár elején bekapcsolódott az izraeli Vöröscsillag is. Gomában, Uganda és Zaire határán egy 120 ágyas ideiglenes kórházat állítottak fel, abban zsidó egészségügyiek dolgoznak. Tel-Avivból Herkules gépeken folyamatosan érkezik a gyógyszer, az élelem. Élelmiszerrel, vízzel kórházon kívülieket is ellátnak.

Izrael az elmúlt másfél évtizedben több ország mentőak­ciójában vett részt: 1979-ben a Thaiföldre menekült kam­bodzsaiak táboraiban gyógyítottak, 1986-ban Kamerunban egy vulkánkitörés után mentettek, 1988-ban az örmény­országi földrengés megmenekültjeit segítették, 1989-ben egy uráli vonatszerencsétlenség sérültjeit ápolták, 1991-ben kurdokat gyógyítottak, az elmúlt két évben pedig a boszniai harcok polgári sebesültjeit és menekültjeit támogatják.

Címkék:1994-10

[popup][/popup]