Herzog izraeli és Putyin orosz elnök a Szohnut helyzetéről is egyeztetett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Oroszország és az Izrael közötti, egyebek között humanitárius területen folytatott együttműködésről folytatott eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Jichák Hercog izraeli elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Herzog izraeli és Putyin orosz elnök

A tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú együttműködés számos kérdését megvitatták, a többi között a humanitárius szférával kapcsolatos vonatkozásait, figyelembe véve az orosz-izraeli kapcsolatok gazdag történelmi örökségét. A Kreml rámutatott, hogy ebben az összefüggésben a két elnök beszélt a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulásáról a nácizmus feletti győzelemhez és a zsidó nép megsemmisítéstől való megmentéséről a Nagy Honvédő Háború alatt, valamint a zsidók pozitív szerepéről Oroszország társadalmi és kulturális életében.

Putyin és Hercog megvitatta a zsidók Izraelbe telepítését intéző nemzetközi Zsidó Ügynökség (Szohnut) körül Oroszországban kialakult helyzetet is. A felek megállapodtak, hogy a kapcsolatfelvételt ebben a kérdésben a két ország illetékes szervein keresztül folytatódik majd.

Egy moszkvai kerületi bíróság július 21-én közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy az orosz igazságügyi minisztérium pert indított az Oroszországban autonóm nonprofit szervezet státuszával rendelkező ügynökség felszámolását követelve. A Szohnut izraeli székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidó visszatelepülés és a visszatérők támogatásával, valamint zsidó-cionista oktatással és a globális zsidó közösséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik – írja az MTI.

Herzog irodája közleményében jelezte: a zsidókkal szembeni kihívások a diaszpórában szintén a beszélgetés témáját képezték. Jair Lapid miniszterelnök kezdeményezte, hogy Herzog vegye fel Putyinnal a kapcsolatot, és a külügyminisztérium koordinálta. Herzog elnök irodája nem kommentálta, mit mondott, mondott-e valamit Putyin a Szohnutról a beszélgetés során. Putyin hangsúlyozta a Holokauszt emlékezetének megőrzését, és az antiszemitizmus elleni harcot – fogalmaz az elnöki hivatal közleménye – írja a Times Of Israel.

[popup][/popup]