Heisler nem ül le vitatkozni Kövessel, Frölich igen

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Heisler András facebook oldalán jelentette be, hogy nem ül le vitatkozni Sorsok Háza ügyben Köves Slomóval. Akadt azonban másik vitapartner.

Heisler András

Heisler András Mazsihisz elnök komor, szigorú portréjával jelent meg facebook oldalán a hír, hogy nem ül le Köves Slomó EMIH vezető rabbival vitatkozni a Sorsok Háza ügyében a Bálint Házban, ahová október 4-re hirdettek kerekasztal-beszélgetést a témában.

“Szövetségünk egyértelmű álláspontja szerint a Mazsihisznek a jelen helyzetben nincs dolga sem Köves Slomóval, sem Schmidt Máriával. Ebben a kérdésben a Mazsihisz egyetlen partnere a magyar kormány lehet. A holokauszt emlékezete nem a zsidó hitközségek belvitájának, hanem a teljes magyar társadalomnak az ügye.
Köves teljes titokban ment bele egy olyan paktumba, amelyet a holokauszt történelem feldolgozásával foglalkozó legjelentősebb nemzetközi intézmények elutasítottak. Köves Slomó átvette a tervezett intézményt és bejelentették átadásának időpontját. Ez a koncepcióval vitatkozó zsidó szervezetek félretolását, érveik lesöprését jelentő kísérlet” – fogalmaz többek között Heisler.

Akadt azonban úgy tűnik egy másik vitapartner: Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, aki a meghirdetett rendezvény meghívójában szerepel.

Frölich Róbert

Mint köztudott, Heisler és Frölich között több Mazsihisz-modernizációs kérdésben konfliktus alakult ki az elmúlt időben. (A vitához kapcsolódó cikkeket ezen az oldalon olvashatják.)

Egy ilyen éles helyzetben az a tény, hogy a dialógus egyértelmű Mazsihisz-elnöki elutasításával szemben, Frölich szerepet vállal egy nyilvános vitában, több dolognak is lehet a jele.

Egyrészt annak, hogy többféle erőközpont működik párhuzamosan a szervezetben, és Frölich igyekszik ezt demonstrálni korábbi hátrányba kerülése után az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorutódlásával kapcsolatban. Esetleg többféle vélemény (vagy tárgyalási stratégia) is jelen van a Mazsihisz háza táján a Sorsok Háza kérdésében, ahogy egyéb kérdésekben is, illetve talán az is kiolvasható, hogy a szervezet legfelsőbb vezetése által meghirdetett éles elutasítás mellett, egyesek mégis fent akarnak tartani bizonyos szintű kommunikációt az EMIH-hel.

*

Mindeközben Gerő András, a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásában részt vett történész is megszólalt.

Egy ízben a Klubrádióban nyilatkozott Bolgár György műsorában, akinek nem sokkal később megszűnt a rovata a 168Órában, amit több baloldali lapban úgy interpretáltak, hogy ez az EMIH válaszlépése volt arra, hogy a Klubrádióban Bolgár korábban hosszan interjúzta Heisler Andrást is a Sorsok Háza ügyében. (Mint ismeretes, az EMIH érdekeltségű Brit Média révén tulajdonosa a 168Órának és résztulajdonosa a Klubrádiónak.)

Gerő később az ATV-nek adott interjút, és védelmébe vette a Sorsok Házát, melynek történelemszemléletével kapcsolatban szerinte fel se merül, hogy felmentse Horthy Miklóst a vészkorszak idején történt magyar állami közreműködés felelőssége alól.

Gerő András

Egyenes Beszéd – 2018.09.27. IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://goo.gl/uo2kim LÁTOGASSON EL OLDALUNKA: http://www.atv.hu FACEBOOK: https://www.facebook.com/atv.hu INSTAGRAM: https://www.instagram.com/atv.hu

[popup][/popup]