Heisler levele Orbánnak

Írta: Czene Gábor, Csuhaj Ildikó / NOL.HU - Rovat: Hírek - lapszemle

Levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége. „Szeretnénk a társadalmi béke irányába terelni a folyamatokat” – mondta a Népszabadságnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Megerősítette, hogy a levél javaslatokat is tartalmaz a vitás kérdésekkel kapcsolatban, de erről nem kívánt konkrétumot közölni.

A máshonnan lapunk birtokába került, időközben a kormányzati portálon is nyilvánosságra hozott levél szerint a Mazsihisz a józsefvárosi Sorsok Háza helyett egy olyan intézmény megvalósítását javasolja, amelyben a magyar-zsidó együttélés, a magyar és zsidó kultúra szimbiózisa, a közösen létrehozott értékek kerülnének bemutatásra. Az emlékév kormányprogramjának részeként felújítják a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát. A felújított épületben – ahogyan az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) is említette nyilatkozatában – a Mazsihisz szerint méltó helye lehetne az Együttélés Házának. A Rumbach utcai intézmény központja lehetne egy országos hálózatban működő Együttélés Házak rendszerének is.

Heisler_András

Heisler András

A Mazsihisz a Szabadság térre tervezett megszállási emlékművel kapcsolatban is szeretne párbeszédet kezdeményezni, mert úgy érzi, a szobor által közvetített üzenet körüli konfliktusok ártanak hazánknak, Magyarországnak.

Vasárnapi rendkívüli közgyűlésén a Mazsihisz úgy döntött, távol marad a holokauszt-emlékév programjaitól, ha a kormány nem változtat korábbi döntésein. Heisler az ATV Szabad szemmel című műsorában már vasárnap este arról beszélt: nem bojkottot hirdettek, párbeszédet kezdeményeztek, amelynek a keretét jelölték ki, mivel a közgyűlés megtartásáig nem kaptak érdemi javaslatot a kormánynak felvetett problémákkal kapcsolatban. A három ügy – Szakály Sándor személye a Veritas intézet élén, a Sorsok Háza és a náci megszállás emlékműve – csak néhány a sok közül.

Egy kormányzati szereplő munkatársunknak azt mondta: informálisan egyeztettek a Mazsihisz elnökével. Noha a levél nem tartalmazza, a kormányoldalon azt érzékelik: a Szabadság téri szobor létrehozásának a választások utáni időpontra halasztása, esetleg más helyszínen történő felállítása tárgyalási alap lehet a Mazsihisz és a kormány számára is. Viszont a végleges megoldás Orbán Viktor döntésén múlik.

Lapunk is arról számolt be a múlt héten, hogy a szobor felállításának elhalasztása lehet a megoldás, ezt viszont akkor Rogán Antal cáfolta. Mind a három ügyről érdemes beszélni, melyet a Mazsihisz felvetett a holokauszt-emlékév bojkottja kapcsán – ezt Balog Zoltán mondta még előzetesen az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap. Az emberi erőforrások minisztere is hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök dönt a Szabadság téri emlékmű felállításának ügyében. Orbán Viktor a kínai utazása miatt várhatóan csak a hét második felében válaszol a Mazsihisz levelére. Volt viszont olyan kormányzati szereplő, aki azt sem tartotta kizártnak, hogy levélben, illetve e-mailben még a hazautazása előtt reagálhat a miniszterelnök a konkrét javaslatokra.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Holokauszt emlékév, Mazsihisz, német megszállás emlékműve

[popup][/popup]