Heisler Andrást a Nemzetközi Auschwitz Bizottság tagjai közé választották

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság tagjai közé választották Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét. 

Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő és Heisler András Mazsihisz elnök

A megbízólevelet a Mazsihisz elnöke tegnap vette át Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőtől.

A tanács új elnökévé Grzegorz Berendt történész professzort, a Gdański Egyetem docensét, a lengyel-zsidó kapcsolatok szakértőjét, a gdański II. világháborús múzeum igazgatóját nevezte ki a lengyel kormányfő. A testület két alelnöke Dani Dayan, a Jad Vasem intézet vezetője és Albert Stankowski történész lett, s helyett kapott benne három egykori auschwitzi fogoly: Ada Willenberg, Marian Turski és Stanisław Zalewski.

Az ünnepélyes ceremónián Mateusz Morawiecki miniszterelnök kiemelte: az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve, amelynek jelentősége kulcsfontosságú a jövő építésének szempontjából, hiszen segít megérteni a németek által létrehozott táborokban elkövetett egyedülállóan drámai bűntettekhez vezető okokat.

A miniszterelnök közölte: az egész világ előtt vállalt felelősséget jelent a múzeum küldetésének megőrzése és továbbadása, ez a felelősség pedig nagy elkötelezettséget, tudást és erőt igényel az igazság melletti tanúságtétel terén. „Vállalom, hogy ez a szent hely a legmagasabb elsőbbséget élvezi, hiszen ez az a hely, amely figyelmeztető jel az egész emberiség számára, így az egyik legfontosabb helyszín a világon” – tette hozzá Mateusz Morawiecki.

A 25 tagú  Nemzetközi Auschwitz Tanács vezetői: Grzegorz Berendt (elnök), Dani Dayan (alelnök), Albert Stankowski (alelnök), Marek Zając (titkár)

A tanács tagjai: Colette Avital, Zanet Battinou, Michael Berenbaum, Sara Bloomfield, Piotr Cywiński, Jan Erik Dubbelman, Paweł Gałuszka, Heisler András, Christoph Heubner, Artur Hofman, Tomáš Kraus, Roman Kwiatkowski, Ronald Lauder, Hannah Lessing, Romani Rose, Igor Shchupak, Salem Dow Ber Stambler, Mateusz Szpytma, Marian Turski, Ada Willenberg és Stanisław Zalewski. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]